Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Фотограф: Цветелина Белутова
Още по тематиката
Седмични вести за ритейл

Продажбите на IKEA надвишават 103 млн. лева през последните 12 месеца, Интересът към комерсиалните площи остава висок, Втора партида яйчен жълтък с фипронил, Приходите на " Софарма " доближават 470.3 млн. лева за полугодие, Денис Шерстенников оглавява " Карлсберг България "
4 сеп 2017
Седмични вести за ритейл

Високи санкции за нарушавания в хранителния отрасъл, ОМК прави районните си марки кисело мляко национални, България - последна по онлайн банкиране в Европейски Съюз, Nestle с най-нисък растеж на продажбите от 10 години, BAT е разследвана във Англия поради подозрения за корупция
7 авг 2017
" Мобилтел " ще работи под марката А1

Kомпанията майка на най-големия български мобилен оператор " Мобилтел " - Telekom Austria Group (TAG), разгласи, че ще прекръсти всичките си подразделения в района на А1. В публично изказване от групата оповестиха, че задачата на ребрандирането е да дават едно и също преживяване и предложения на всичките си 24 млн. клиенти в седем страни. Промяната обаче ще се случи поетапно според от пазарните особености.

Ребрандирането на " Мтел " в А1 България ще включва цялостна смяна на компанията, с изключение на промяна на името и логото на телекома, от компанията ще оферират в допълнение нови услуги и артикули, по-качествена мрежа и още по-добро равнище на обслужване на клиентите. " То [ребрандирането] ще ни даде опция да използваме мощния бранд А1, с цел да се превърнем в един напълно интегриран и конвергентен снабдител на телекомуникационни услуги, който употребява всички синергии и преимущества на това да е част от една от най-големите корпорации в света, с цел да отговори на упованията на клиентите си в цифровата епоха ", разясниха от " Мобилтел ".
Повече по тематиката може да прочетете тук

Вяра Анкова стана общоприет шеф " Информация " и член на мениджърския съвет на " Нова телевизия "

Бившият общоприет шеф на Българска национална телевизия Вяра Анкова поема стратегическото управление на новинарския екип на " Нова телевизия ". От 9 октомври тази година тя ще дава отговор за развиването на новините, осведомителните излъчвания и публицистичните стратегии на медията. За присъединението на Анкова към екипа на " Нова " се говореше интензивно повече от два месеца, до момента в който се организираше състезанието за нов шеф на Българска национална телевизия.

Вяра Анкова ръководи Българска национална телевизия през два поредни мандата, като вторият й изтече на 1 август 2016. Тя остана на поста още година по-късно, тъй като Съвет за електронни медии отлагаше състезанието за нов общоприет шеф на Българска национална телевизия с неубедителни аргументи.

Преди близо месец пък след медиен скандал с етикет " цензура ", провокиран от някогашния публицист в " Нова телевизия " Васил Иванов, медията освободи и директорката на " Новини и настоящи излъчвания " Дарина Сарелска. Конкретни аргументи за решението не бяха посочени. Междувременно Иванов стартира работа в свързаната с Делян Пеевски телевизия " Канал 3 ". В началото на лятото Силва Зурлева пое ръководството на новините и настоящите излъчвания в " Нова телевизия ". Очаква се тя да продължи да следи новинарския екип, с цел да вкара новия шеф в работата, разясняват в медията.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Есенният ефирен сезон на двете най-големи малките екрани в страната залага на познати формати

И този ефирен сезон огромните ефирни малките екрани залагат на несъмнено. Изборът и за фенове, и за рекламодатели още веднъж е сред риалити формати, и то още веднъж сред " Фермата " и VIP Brother.
Решението на bTV и " Нова " да стартират есенния сезон точно с тези излъчвания напълно не е инцидентен. Това са форматите с обичайно висок рейтинг и данните на пийпълметричните организации за поредна година го потвърждават. Най-много фенове сядат пред екрана точно поради тях, а това е водещо и за избора на рекламодателите. Затова и най-големите вложения на малките екрани не престават да са точно в риалити формати, следвани от сериалите и шоупрограмите.

Въпреки че пазарът е надалеч от взрива при снимането на български сериали преди няколко години, има от ден на ден сигнали, че водещите малките екрани ще запазят упоритостите си да оферират и такова наличие на феновете. " Нова " продължава да излъчва четвъртия сезон на " Откраднат живот ", а изпълнителният продуцент " Дрийм тийм филмс " снима нов сериал за малкия екран - " Дяволското гърло ". Трайно в схемата на " Нова " остава и риалити сериалът " София денонощно ", сатиричното предаване " Господари на ефира " и музикалните формати.

Скоро bTV пък ще стартира да излъчва българския сериал " Скъпи наследници ". В есенната програмна скица на съперника на " Нова " се открояват и добре познати излъчвания като " Шоуто на Слави " и кулинарният формат MasterChef, " Гласът на България " и " Бригада Нов дом ".
Всичко това демонстрира, че главните малките екрани влагат в изпитани програмни формули и към момента нямат желание да вършат внезапни промени към нови. Постъпката им е разумна, тъй като този вид излъчвания явно не престават да носят триумф при явно невисок риск.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Новият общоприет шеф на Българска национална телевизия номинира членове на управителния съвет на медиата
Константин Каменаров

Фотограф: Надежда Чипева
" На 15 септември Константин Каменаров внесе в Съвет за електронни медии имената на четиримата претенденти да станат част от управническия му екип. С това той съблюдава периода, който му поставихме. Не мога да разясня обаче, кои са имената, до момента в който не мине гласуването ", разгласи пред " Капитал " ръководителят на медийния регулатор София Владимирова. Очакваше се Съвет за електронни медии да утвърди импортираните от Каменаров кандидатури, само че поради по-кратката работна седмица гласуването беше отсрочено за тази. Според условията на медийния закон членовете на УС са четирима и се избират с мандат от три години. Всеки един от тях ще взе участие в цялостното ръководство на Българска национална телевизия и дава отговор за избран сектор.

Въпреки отхвърли от публични мнения както от Съвет за електронни медии, по този начин и вътре в Българска национална телевизия поради идната процедура по одобрение на управителния съвет, имената към този момент са известни. Четиримата души, които Константин Каменаров припознава като собствен управнически екип, са: юристът Зина Трифонова, журналистът и дълготраен издател Валери Запрянов, спортната журналистка Василена Матакева и редакторът и сценарист Антон Андонов. Източници на " Капитал " потвърдиха, че това са предложенията и вероятността в листата да настъпят промени е оскъдна.

Единствената номинация, която Константин Каменаров удостовери и разяснява обществено, е тази на Валери Запрянов. Той го дефинира като " експерт, човек, на който може да се разчита и който може да помогне ".
Повече по тематиката може да прочетете тук

" Макдоналдс " обявява съдействието си с " Добрев "

Веригата за бързо хранене " Макдоналдс " в България обявява съдействието си с българския производител на млечни артикули " Добрев ", като от две седмици в обектите й се оферират два " маестро бургера " (телешки и пилешки) с кашкавал " Добрев ".

Специална рекламна акция на веригата популяризира предложенията като " Гурме прекарване с родни усети ". Макар съдействието сред двете компании да продължава повече от пет години, в този момент за пръв път то се афишира обществено посредством рекламна акция, посочи за " Капитал " Росен Добрев, съсобственик на " Добрев трейд ".

Кулинарията, " гурме " ястията и качествените локални артикули в последните години са в центъра на потребителското внимание, като наклонността не пропуща и България, а доста компании в бранша подчертават върху това в рекламните си акции. В тази посока очевидно е решила да работи и веригата за бързо хранене.

" Очевидно маркетингът на " Макдоналдс " е решил, че е добре да се знае, че се употребяват наши сирена. Явно съгласно компанията сме задоволително забавни за клиентите й. Смятам, че имаме изгода един от различен да се афишираме, че работим дружно ", разяснява Росен Добрев. От " Макдоналдс " също потвърдиха, че партньорството е от няколко години. " И преди сме работили с артикули на " Добрев ". По наши изследвания българският клиент търси локални артикули, създадени в България от локални снабдители. Сега афишираме съдействието, с цел да потвърдим, че сме съответстващи на настояването на българските купувачи ", разяснява за " Капитал " Христина Малчевска, маркетинг управител на " Макдоналдс " в България.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Дигитален бизнес

Модераторите на Фейсбук не са обучавани да откриват политическа агитация

Стотици, може би хиляди, реклами минават всекидневно през модераторите на Фейсбук, които не са готови да улавят политическа агитация, написа " Дневник ". Това описаха четирима някогашни чиновници на компанията пред The Verge. Наскоро обществената мрежа заяви, че е разкрила по какъв начин близо 470 неактивни акаунта и страници, нарушаващи разпоредбите ѝ, са купили реклами на стойност към 100 000 $ сред юни 2015 година и май 2017 година Анализът на Фейсбук демонстрира, че те евентуално са свързани една с друга и работят от Русия.

Закупените реклами не са се отнасяли директно към американските избори, нито към съответен претендент. Посланията им са се фокусирали върху разделящи обществени и политически въпроси – правата на ЛГБТ обществото, расовите проблеми и контрола върху оръжията. Близо една четвърт от тях са били ориентирани към съответни географски региони, гласи известието на компанията.

Пожелалите анонимност чиновници обаче описват, че не са били подготвени да разкриват сходен жанр агитация. Всеки модератор ревюира друг аспект на рекламата – изображението, обособени елементи от текста или страницата, на която се появява тя.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Медиен бизнес

Собственикът на Rolling Stone има намерение да го продаде

[Reuters]
Wenner Media разгласи, че обмисля стратегически благоприятни условия за мажоритарния си дял в списание Rolling Stone, откакто основаният в Ню Йорк издател продължава да измества фокуса си от бизнеса с печатни медии поради спадащите рекламни доходи, оповестява Ройтерс.
Компанията неотдавна продаде другите си две списания – Us Weekly и Men’s Journal, наблягайки компликациите пред промишлеността, до момента в който приходите от реклама спадат в епохата на все по-конкурентна интернет среда. Миналата година сингапурската BandLab купи 49% дял от списанието.

Rolling Stone е най-известното списание измежду музикалните медии, има 12 интернационалните издания в Австралия, Аржентина, Бразилия, Колумбия, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико и Русия. Компанията твърди, че доближава аудитория от над 65 млн. души.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Партньорство сред Nike и National Geographic прерасна в документален филм за маратона
GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD PACKAGE – SEARCH " BUSINESS WEEK AHEAD MARCH 16 " FOR ALL IMAGES

Фотограф: Lucy Nicholson/Reuters
Зрителите, които гледат документалния филм Breaking2 на National Geographic в границите на една вечер, няма да виждат нито една реклама по време на излъчването, само че това не пречи шоуто да е образец за едно от най-големите рекламни партньорства в мрежата.

Националната географска мрежа работи дружно с Nike, с цел да създаде Breaking2, като следва три от най-хубавите бегачи в света, прекарвайки една година измежду учените от Nike Sport Research Lab. Те имат за цел да приготвят първия човек, който ще приключи маратон в границите на два часа,
Nike към този момент година координира тестването, разбора на образованието, дизайна и създаването на иновационни артикули и спортните дни. Брад Уилкинс, шеф на екипа на Nike Explore в лабораторията Nike Sport Research, управлява екипа от учени.

" Ние сме същински съдружници в наличието, които се интересуват от това да опишат една история ", сподели Кортни Монро, изпълнителен шеф на National Geographic Global Networks, по отношение на партньорството с Nike.

Наистина, логото на Nike не може да бъде видяно в Breaking2 на подготвителните облекла и обувки на състезателите, както и на пасажера, който ги следи по време на последното им съревнование. Това е по този начин, тъй като филмът е основан в партньорство и спонсорирано от Nike и това ще бъде казано при представянето на кино лентата. Така документалният филм не наподобява като скрита реклама на Nike - в края на краищата множеството спортисти носят спортни продукти на известната марка. Въпреки това Nike се надява, че след кино лентата феновете ще се интересуват от продуктите, употребявани от бегачите и учените.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Рекламен бизнес

Uber против Fetch Media


Uber Technologies Inc. е завела дело против Fetch Media Ltd., организация за мобилна реклама, благосъстоятелност на рекламния колос Dentsu Inc., Компанията за споделено пътешестване твърди, че организацията е показала неправилно успеваемостта на рекламите си за мобилни устройства, не е съумяла да предотврати рекламна машинация и не е предоставила отстъпки, дължими на Uber.

Uber Technologies, упреква Fetch за нарушаване на контракта, машинация и немарливост, наред с други изказвания. В жалбата си компанията съобщи, че е наела Fetch за закупуване и слагане на мобилни реклами, които насочват евентуални нови ползватели и водачи да изтеглят и конфигурират приложението. Компанията разяснява, че заплаща единствено за реклами, които водят до съоръжения на приложения, нови регистрации или първите пътувания.
Повече по тематиката може да прочетете тук

TBWAParis сътвори за McDonald’s рекламно изкуство

Агенция TBWAParis прави някои от най-визуално поразителните реклами на McDonald’s, а последната й акция може да бъде избрана като една от най-съвършената до момента.
Агенцията нае френския ваятел Оливие Фаварт, с цел да сътвори комплицирани леки съоръжения, наподобяващи три детайла от менюто на веригата за бързо хранене - Big Mac, пържени картофи и сладолед. След това фотографът Хелмут Стелценбергер ги снима с резултата на bokeh, който замъглява точките на светлината отвън фокус. Това дава резултат на нощта, подсилвайки посланието на рекламите, което е, че McDonald`s е " Отворено късно ".

Скулптурът Фаварт употребява повече от 250 фута тел, 400 заваръчни точки и към 1100 светодиода за осветление на скулптурите. Всяка обособена светлина работи без значение, с цел да генерира съвършен взор към фотоапарата. Скулптурите лишават 10 дни да се построят.
Кампанията пресъздава атмосфера на по-ранните минималистични реклами на TBWA за McDonald`s, показващи елементарни илюстрации на детайлите от менюто.
Рекламните визии можете да видите тук

Свободни позиции:
" Теленор " разгласи вакантни позиции в региона на дигиалните технологии и маркетинга.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР