Ако индийския вариант навлезе в България, а той в никакъв

...
Ако индийския вариант навлезе в България, а той в никакъв
Коментари Харесай

Аспарух Илиев: Индийският щам на вируса няма да ни подмине

 Ако индийския вид навлезе в България, а той никога няма да ни подмине, ни чака една нова вълна на болестта. Ситуацията е притеснителна, тъй като ние сме единственият остров на Балканите с толкоз невисок % имунизирани ". Това разяснява по Нова д-р Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн, специалист по сигурност на имунизациите.

Той добави, че имунизациите резервират един доста висок % на отбрана и против този вид на вируса, именуван Делта във Англия, където се среща в 96% от случаите на заразяване с короноварус.

" Защитата остава доста добра. Рискът от тежко заболяване остава доста дребен. Това не значи, че не може да има обособени случаи на тежко протичане ", изясни експертът.

Имат ли пожизнен имунитет преболедувалите

" Тук отговорът е в детайлите. Много дълго време след преболедуване в тялото на човек се откриват имунни кафези. Важният въпрос е до каква степен те са в положение да осъществят съответна отбрана. В Бразилия има район, който прекара два пъти от два разнообразни разновидността на вируса. Това е доказателство, че построеният имунитет не е изключително ефикасен против другите мутанти на вируса. Ваксините дават една по-добра отбрана против тези разновидности ", означи доктор Илиев.

За ръководството на пандемията у нас

" Имало е недостатъци в връзката, само че не мога да приема обвиняванията на доктор Кацаров (д-р - длъжностен министър на опазването на здравето - б.р.), че остарялото държавно управление е позволило неточности. Една от тези неточности бе основаването на една всеобща просвета, която отхвърля казуса, маските и имунизацията. Бих желал да напомня на доктор Кацаров, че той бе един от моторите на този скепсис. Критики постоянно може да има, само че бих го посъветвал да се вгледа в личните си неточности ", съобщи доктор Илиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР