Ако имунизацията започне добре, вярвайте ми, в средата на годината

...
Ако имунизацията започне добре, вярвайте ми, в средата на годината
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Ако повече хора се ваксинират, в средата на годината можем да се върнем към нормалното


Ако имунизацията стартира добре, вярвайте ми, в средата на годината ще имаме самочувствието да кажем завършек на Коронавирус, завършек на рестриктивните мерки и да се върнем към естественият живот. Това предвижда пред Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той посочи обаче, че другото изискване е съблюдаване на рестриктивните мерки.

По-строгите ограничения към този момент дават резултат, само че се вижда и неспокойствие, и разколебаване измежду хората, разяснява Кунчев. По думите му след Коледа и Нова година ще се вдигне леко заболеваемостта, само че в случай че се съблюдават ограниченията, няма да спре позитивната наклонност.

Вечерта на 25 декември се чака в България да дойдат първите ваксини. Камионите с дозите ще тръгнат към всички членки на Европейски Съюз на 24 декември сутринта от Брюксел. Ана 27 декември се чака да бъде сложена първата ваксина против ковид в България – това е общата дата за целия Европейски съюз, посочи доцент Кунчев. Първата доставка ще е на 10 хиляди ваксини на " Пфайзер ". Те ще стигнат за 5 хиляди души, с цел да се подсигурява, че за тях ще има и втора доза, която би трябвало да се сложи след към месец.

Първите ваксини на " Модерна " се чакат при започване на февруари. Кои ще бъдат първите хора, които ще бъдат имунизирани, ще решат лечебните заведения, получили първите дози.

Проучванията показат, че към 40% от българите не биха се ваксинирали. Според Кунчев, най-малко 70 на 100 би трябвало да се ваксинират, с цел да изчезне пандемията. Ако се имунизират дребна част от хората, тактиката на страната може да се провали, предизвести той.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР