Ако имате задух или постоянна кашлица след като сте прекарали

...
Ако имате задух или постоянна кашлица след като сте прекарали
Коментари Харесай

Има ли проблем с белия дроб след COVID? Проверете с 10-минут...

Ако имате зной или непрекъсната кашлица откакто сте прекарали COVID-19, е добре да извършите проучване на белодробната функционалност - спирометрия. Тестът е наложителен след боледуване от вирусната пневмония, поучава доктор Димитрина Стоянова, експерт по белодробни заболявания в доболнична помощ на денонощна клиника „ Медикус Алфа “.



Д-р Димитрина Стоянова

Изследването се прави безусловно за 10 минути, не съставлява риск за пациента и незабавно дава ясна картина на положението. Спирометрията мери скорост и размери на въздушният поток при влизането и излизането от белите дробове. Пациентът вдишва надълбоко, след което оптимално внезапно издишва в апарата, който на момента дава оценка на функционалностите на белите дробове.

Спирометрията главно се употребява за диагностициране и усъвършенстване на хронична обструктивна белодробна болест, бронхиална астма, белодробна фиброза, бронхиолит, белодробен емфизем, изобщо нарушавания, засягащи белодробната функционалност, изяснява доктор Стоянова.

Пулмологът показва, че COVID-19 много постоянно визира белия дроб, по-късно дълготрайно време пациентите, даже младежи без съпътстващи болести, страдат от лесна отмалялост и зной при най-малки старания. Затова е належащо проучване дали вирусът има отражение върху самата дихателна функционалност или става въпрос за субективни чувства. Защото задухът може и да не е обвързван със усложнения на белия дроб, а с обездвижването на организма и количеството натоварване в избран миг. Д-р Стоянова показва, че има пациенти, които действително нямат функционален проблем с дишането. Голям % от тях получават свръхчувствителност на бронхите, с пристъпи на конвулсии, зной и кашлица, сходни на астматичните пристъпи.

Спирометрията отличава субективното от обективното положение. След като посредством проучването се откри неналичието на проблем, човек се успокоява и в случай че съблюдава избран хранителен и двигателен режим бързо ще възвърне здравето си.

Ако функционалността на белия дроб е нарушена, потвърдено посредством този бърз и елементарен тест, това дава опция навреме да се вземат ограничения за съответно лекуване, акцентира експертът. Такова проучване е уместно да се направи 3 седмици след заразяване, като са от отминали острите признаци на Ковид инфекцията.

Д-р Стоянова припомня, че е добре при продължаващи недоволства след прекаран COVID-19 първо да се създадат съвещания при кардиолог, пулмолог, в случай че се постанова и при други експерти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР