Ако имаше мобилизиция на протестите, като че ли трябваше да

...
Ако имаше мобилизиция на протестите, като че ли трябваше да
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Протестът става хроничен

Ако имаше мобилизиция на митингите, сякаш трябваше да е настъпила. Опитите да му се влее кръв от разнообразни сили не водят до по-голяма повсеместност. Започва да става все по-объркано, не виждам ясни претенции. Хората от ден на ден се нервират от тези, които блокират пътищата. Това сподели в утринния блок на Нова телевизия политическият анализатор от Института за дясна политика Георги Харизанов.

Само да напомня, че народът да вземе властта в ръцете се е случвало един път – през 1944 година, когато елитът е избит, а следствията усещаме и до през днешния ден, съобщи Харизанов.

Дума не може да става за съпоставяне с 1944 година. За мен по-удачно е сравнението с 2001 година, когато в България има всеобщо неодобрение и пристигна Симеон Сакскобургготски. Засега обаче този митинг няма водач, сподели социологът Андрей Райчев.

Протестът се унифицира, става продължителен и това може доста дълго да продължи. Хората зад тв приемниците са "за ". Очевидно е, че зад протестиращите не стои огромна политическа мощ. Протестът е против всички. Това не са небогати хора – протестиращите могат да си платят парното и тока. Те споделят – не ви желаеме повече. Лозунгите на митинга са отчайващи – възбрана на партиите и промяна на системата. Това прави митинга по-опасен, тъй като може да докара до политическа нелепост, уточни Райчев.

Въпросът е какво желаеме от политиците. Мислещите и знаещите хора желаят напълно други неща от тези, които стачкуват. Ако човек желае да му усилят заплатата, не блокира пътища – дано да отиде и да приказва с шефа си. Политиците не могат да накарат частния бранш да покачва заплати, могат да обезпечат среда, в която частният бизнес да се развива, съобщи Харизанов.

Хората не могат да търпят три неща – монополите, корупцията и паразитите. Това са немислими работи и би трябвало да бъдат оправени. Трябва да се мисли за напълно нова формула на ръководство, която да върне националното доверие. Не мисля, че без нови избори може да се мине въобще, акцентира Андрей Райчев.

Не мисля, че някой от главните политически играчи желае предварителни избори. Гражданите също не ги желаят. Всичко е в ръцете на ГЕРБ. Начинът, по който води ръководството си Борисов оттук насетне, е единственото значимо. Мисля, че с оглед настроенията в партията, този път предварителните избори не са на дневен ред, сподели още Георги Харизанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР