Ако имахме евро днес, инфлацията щеше да бъде по-малка и

...
Ако имахме евро днес, инфлацията щеше да бъде по-малка и
Коментари Харесай

Смяната на лева с еврото ще стабилизира доходите на хората, каза Денков

Ако имахме евро през днешния ден, инфлацията щеше да бъде по-малка и лихвите щяха да бъдат по-малки. Това мнение изрази министър председателят акад. Николай Денков в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.   „ Смяната на лв. с еврото е това, което ще стабилизира приходите на хората. Защото еврото е постоянна валута, която води до по-ниски лихви, в сравнение с левът сега “, сподели министър председателят.    Инфлацията в еврозоната, както и лихвите в еврозоната са към два пъти по-ниски, в сравнение с са в България, добави Денков. 
„ Много е значимо да престанем да живеем с някакви илюзии, а да се опитаме да забележим какво демонстрират същинските исторически обстоятелства. Големите валути – доларът, еврото, те са по-стабилни в това отношение, тъй като има огромен размер, който стабилизира валутата “, уточни Николай Денков.    „ Тезата, че няма да се покачват цените по принцип, е безусловно неправилна. Цените се покачват, има инфлация “, разяснява министър председателят във връзка опасенията на хората, че със въвеждането на еврото ще се покачат и цените. Според него значимото е приходите да порастват по-бързо от инфлацията.
„ Това, което би трябвало да създадем, е първо да имаме пазарна стопанска система, да няма монопол и второ да покачваме приходите на хората. Именно това е което направихме с този бюджет, ще създадем и със идващия бюджет “, сподели Денков. „ Досега сме потвърдили с министъра на финансите Асен Василев, че знаем по какъв начин да се събират доходи и по какъв начин да се покачват приходите на хората. Показали сме го с няколко бюджета, ще го създадем и с Бюджет 2024 “, съобщи министър председателят. 

Денков разясни, че в бюджета за 2024 година ще се заложи сериозен фонд за дейностите по предварителна защита на наводнения и че в този момент задачата е страната да се приготви добре, с цел да не допусне други такива случаи. " Искам да съберем ясна информация какво се е случило и за какво се е стигнало до такава степен. Вината ще се дефинира от прокуратурата. На другите места където има проблеми с мостове и запушени речни корита какво можем да създадем в този момент, с цел да нямаме такива случаи ", сподели Денков. 

„ Нямам ментори. Не се поддавам на напън “   В отговор на въпрос дали е схванал освен това за ролята на Алексей Петров в съставянето на държавно управление, Николай Денков сподели: „ Нямам ментори. Никой не ми шушне в ухото. Когато има да се разисква нещо, аз го разисквам с Кирил Петков, или Асен Василев и с сътрудниците от съответните парламентарни групи, това са хората, с които контактувам. "     Попитан за детайлности за неофициалните диалози, предшествали решението за взаимно ръководство сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България ", министър председателят уточни: " Не, аз не знам и не ме интересува, и не съм питал. Питайте Кирил Петков и Борисов, които са били там, не съм ги питал, не знам дали е имало такава среща. "     Денков добави, че не се поддава на напън и " в случай че някой не го е схванал, скоро ще го разбере ".   Попитан дали има доверие на Бойко Борисов Денков уточни, че доверието се гради с постигането на положителни резултати, а за настоящето държавно управление изпълняването им следва през идващите месеци.    " Докато не мине интервала, в който ние би трябвало да приемем законодателството и измененията в конституцията, аз постоянно ще бъда нащрек, тъй като би трябвало да внимавам да не стане нещо неправилно ", сподели министър председателят.

На въпрос за спора с президента Румен Радев, Денков уточни, че не води борби и не желае да води борби с който и да било. „ Работата на един министър председател е да си извършва програмата и всяка борба отвън нея пречи. В случая с основния секретар на Министерство на вътрешните работи промяната беше нужна не да водим борба с някой, а тъй като Министерство на вътрешните работи има ужасно доста задания - към мигрантите, към изборите, към опиатите. Задачите би трябвало да се извършват от екипа в Министерство на вътрешните работи, по какъв начин да се извършват от министъра и основния секретар, които не се схващат “, сподели министър председателят. 

„ Моята идея е България да стане естествена развита европейска страна, всеки който оказва помощ, можем да се разберем елементарно, всеки който пречи, ще имаме проблем ", добави той.    Попитан дали след отстъпката на президента - приел да издаде декрет за промяна на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, би направил сходна стъпка с отричане от желанията за оповестяване на 24 май за народен празник Денков сподели, че не може да се чака такова нещо.

В изявлението за БНР Денков сподели още, че Русия би трябвало да изясни тъй като е сложила под собствен надзор част от икономическата зона на България в Черно море.
„ В тази зона се намират и находищата на газ, които ние желаеме да създаваме. Дали това не е повода да се намира там. Ние сме част от силите на НАТО, посочили сме тази информация, получили сме поддръжка и надлежно си приготвяме нашата защита по крайбрежията, тъй като в тези времена никой не знае какво може да се случи “, съобщи Денков. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР