Ако има изненада в списъците на кандидатите за народни представители,

...
Ако има изненада в списъците на кандидатите за народни представители,
Коментари Харесай

Щерката на Олимпи Кътев драпа към парламента с възкресеното НДСВ

Ако има изненада в описите на претендентите за народни представители, тя е, че съвсем липсват синове и дъщери на известни политици. Не беше надалеч времето, когато десетки наследници на известни семейства се бяха юрнали да щурмуват властта, написа в последния си брой „ Уикенд “.

Скандалите в Българска социалистическа партия и ударното изключване на недоволни от управлението на Столетницата опразни описите от потомствени социалисти. В столичните изборни региони на предходни избори се подвизаваха наследниците на червени семейства като Иван Таков и Ана Пиринска.

В Кърджали в листата имаше свое непокътнато място Петя Михалевска, дъщерята на починалия народен представител и зам.-министър  Димчо Михалевски. Сега те и други известни имена са отвън борбата за Народното събрание, тъй като Корнелия Нинова съумя да ги изолира и даже изключи от Българска социалистическа партия – в случай че не тях самите, то околните им.

На изборите няма да забележим като претенденти за Народното събрание и Ана Ананиева, Андреана Премянова-Янкова, че даже и Теодора Руменова Овчарова, макар че татко й е от най-близките съратници на Корнелия Нинова. Да не забравяме обаче, че той влезе в листата „ Магнитски ”.

Друго е обаче ситуацията в реанимираната царска партия Национална движение „Симеон Втори". В листата й за 23 регион на трето място е подложен Панчо Христов Смоленов. Пета пък е Боряна Олимпиева Кътева, която ще се бори за Народното събрание и от София област. Дъщерята на някогашния регионален шеф Олимпи Кътев, която има изяви в застрахователния бизнес, се води координатор на Национална движение „Симеон Втори" за София, каквото и да значи тази позиция в другояче маргиналната партия.

Баща й преди време се прочу като изключително предан царист, а славата му набъбна неимоверно доста най-много около връщането на царските парцели. Фамилията на Симеон Сакскобургготски си ги взе с решение на кабинета, ръководен от самия него.

 През 2001 година царското семейство получи „ Врана ”, а на следващата  година – „ Царска Бистрица ”, „ Ситняково ” и „ Саръгьол ”. Тогавашният регионален шеф Олимпи Кътев услужливо трансформира тези парцели от държавна в частна благосъстоятелност.

Наследницата на царския губернатор Боряна Кътева към този момент има опит в избори.

През 2019 година тя е сложена на неизбираемото 24-о място в листата на сборна групировка от няколко партии, издигнали Мая Манолова за кмет на София. Любопитно е, че Боряна и в този момент, когато е към този момент партиен координатор и е много по-напред в листата, не си дава доста напън да пропагандира в обществените мрежи за идните избори. Затова пък страницата й във Facebook е цялостна със известия за изгубени кучета. Тя интензивно търси и осиновители на бездомни животни.

Съпругата на Олимпи Кътев – Цветозария Йосифова-Кътева, също е била ангажирана с избори преди време като член на Централната изборна комисия. Покрай това обаче е разкрита като съдържателка на явочна квартира „ Център ”, употребена от Шесто ръководство на Държавна сигурност. Тя е била вербувана през 1982 година и снета от доклад през 1990 година Разбира се, за член на ЦИК е била препоръчана от Национална движение „Симеон Втори". 

Реклама

„ Съотборникът ” на Боряна Кътева в листата на Национална движение „Симеон Втори" – Панчо Смоленов е наследник на Христо Смоленов, който е някогашен народен представител и специалист по антитероризъм.

От 2007 година до момента бащата е обявяван няколко пъти като сътрудник Андрей на Шесто ръководство на Държавна сигурност, тъй като е бил претендент за народен представител, минал през няколко партии, последно „ Воля ”, а също и като дебитор към ДСК, Частна земеделска капиталова банка, Балканска универсална банка и банка „ Славяни ”.

За себе си Панчо Смоленов споделя, че  постоянно е имал вкус за политиката, „ за разлика от множеството младежи, което е потресаващо ”. Той е приключил право и е ръководител на гражданско съдружие с помпозно име „ Интелигентна България ”.

В Национална движение „Симеон Втори" е и друга издънка на царски съмишленик – Лъчезар Ценков. Освен зам.-шеф на партията, той е и наследник на видинския кмет Цветан Ценков, който през 2001 година влезе в Народното събрание като народен представител от царската партия. Освен сина на кмета в листата на Национална движение „Симеон Втори" е и племенникът му – Димитър Митов. Той е лидер във Видин.

Въпреки че роднините на видинския кмет са в царската партия, осведомени споделят, че не е доста ясно на коя тъкмо партия ще разчита за поддръжка на локалните избори самият той. Цветан Ценков взема властта в дунавския град през 2019 година, а зад него застава Съюз на демократичните сили. Сега обаче било изключено още веднъж да разчита на сините. 

Никола Вапцаров, известна издънка на комунистически жанр, също е в листите за тези избори. Правнукът на поета този път е регистриран като претендент на „ Левицата ”. На предходни избори той се явяваше като самостоятелен, знае се също, че беше и зам.-кмет на „ Младост ” като представител на забравеното към този момент движение  „ Нормална страна ” на Георги Кадиев.

В Движение за права и свободи също участва претендент с известна фамилия – Танер Кабилов, наследник на някогашния аграрни министър Нихат Кабил. През 2019 година като член на младежкото Движение за права и свободи Танер е бил претендент за евродепутат. Бащата Нихат Кабил пък беше обвинен поради неизгодни горските заменки, ощетили България със 115 млн. лв.. Делото, несъмнено, е прекъснато, само че пък Европейската комисия стартира наказателна процедура против страната за противозаконна държавна помощ към компаниите, купили земите на неповторимо ниски цени. 

Син на известни родители е и още един претендент за народен представител – Николай Алгафари. Наследникът на някогашния пиар на Българска социалистическа партия Нидал Алгафари от две години е член на ГЕРБ. Пресцентърът на партията даже разгласи, че персонално Бойко Борисов му е връчил картата.

Николай Алгафари, който е студент в Нов български университет, има към този момент и парламентарен опит – той беше народен представител в 48-то Народно заседание. Младежът и в този момент е подложен на избираемото 3-то място в 23-и столичен регион.

Пред него е различен прочут наследник – Александър Ненков, чийто татко Румен Ненков е член на Конституционния съд, а майка му Юлия Ненкова е началник на Комисията за защита на конкуренцията. Въпросната комисия, както е известно, би трябвало да бди наред с всичко друго и за картелни съглашения сред производители и търговци, които подвигат безбожно цените. Запознати настояват, че от основаването на тази конструкция такова нещо, с доста дребни и незначителни изключения, не е откривано, макар че едно влизане в магазина разрушава всевъзможни сходни илюзии.

За следващ път в листите участва и кандидатурата на Ивайло Караньотов. Той води столична листа на партия КОД на някогашния здравен министър Петър Москов, известен в някои алкохолни кръгове като Пепи Готиното. Караньотов е прочут най-много като брачен партньор на Аня Пенчев, взел участие е и в риалити формат, само че някаква гражданска интензивност най-малко до момента не е отбелязал.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР