Ако има емблематично парче, което да описва това, което е

...
Ако има емблематично парче, което да описва това, което е
Коментари Харесай

Поразен от светкавицата на Maserati Grecale Folgore

Ако има емблематично парче, което да разказва това, което е AC/DC, то това без подозрение е Thunderstruck. Браян Джонсън и Ангъс Янг са във вихъра си, на сцената и отвън нея, тъй като пеят за едни инцидентни девойки, които са нарушили всички правила и са „ отнесли главите им ”.

Но гръмотевицата постоянно се предхожда от мълния, което е и дословният смисъл на италианската дума folgore. Но, въпреки тя към този момент да не се съпровожда от гръмотевичния тон на V8 (дори общоприетото Grecale е с V6 и даже 4-цилиндров двигател), първият електрически SUV на Maserati мята светкавици през тризъбеца начело, както Посейдон прави това, с цел да разбие голяма канара и да убие Еант, когато богът на моретата застава на страната на ахейците по време на Троянската война.

Трябва да ви кажа, че и Maserati нарушава разпоредбите на играта, които до момента бяха единствено с аромат на бензин (с едно-две дребни изключения). Grecale Folgore е първият електрически SUV на марката, която от 2025 година би трябвало да има електрическа версия на всеки собствен модел, с цел да стане напълно електрическа марка преди края на десетилетието.

Нещо повече, той изпревари с няколко месеца появяването на новия Macan, което също може да се причисли към триумфите, въпреки че в този момент ще би трябвало да се оправя със сериозната конкуренция на модела на Porsche, забавил се поради новата си платформа, до момента в който Grecale Folgore стъпва на версия на архитектурата Giorgio на Alfa Romeo. Тя не е предопределена особено за електрически автомобили, само че от Maserati настояват, че е толкоз гъвкава, че е било доста елементарно да създадат Folgore. Същият би трябвало да поддържа „ златната кокошка ” за още повече продажби, какъвто е Grecale.

На пръв взор нужното за това е налично. Поглеждаш големия тризъбец начело и т побиват тръпки. В тази част се крият и главните разлики с стандартния Grecale, което е и разбираемо поради нуждата/или не от изстудяване на скрития под пластмасов похлупак челен електромотор с мощ 205 kW (такъв е инсталиран и на задната ос).

Не съм сигурен дали въобще би трябвало да приказвам за дизайн, защото италианците са пословични със секси извивките, които съумяват да придават на всяко свое създание. Такъв е и този случай, по тази причина одобрявам по default, че този модел е хубав.

За това оказват помощ аеродинамичните джанти, огромният тризъбец начело, както и задните светлини вид " бумеранг ", въодушевени от Giugiaro 3200 GT. Те се вписват чудесно в трапецовидната линия, която става още по-впечатляваща от купе резултата на кабината и завършека ѝ на състезателен автомобил.

Но с изключение на хубав, моделът е много тежък, което е главният минус на модела. Дължи се на голямата батерия с потенциал 105 kWh (нетен 96), от която обаче са извадени единствено евентуални 500 км пробег, което е с 90 по-малко от на Macan Turbo. Максималната скорост на зареждане е 150 kW, само че DC зарядна станция с такава мощ батерията ще се зареди от 20 до 80% за под 30 минути.

По-важното за един „ тризъбец ” са динамичните параметри, които са впечатляващи: 550 к.с. и 820 Нм, които форсират модела до 100 км/ч за 4,1 секунди. Това е под 3,8 секунди, за които взима спринта версията с V6 Trofeo. И повода за това е батерията, поради която Folgore тежи 2,5 тона.

Луксът в интериора е на равнището, което се чака от марка като Maserati. Ще кажа, че материалите и аранжировката на всички контролни уреди ми харесват извънредно доста, единствено бутоните за промяна режимите на трансмисията върху 12,3-инчовия централен сензорен екран са малко объркващи (при общоприетия модел си има скоростен лост).

Няма по какъв начин да не отбележа обичайния часовник по средата на арматурното табло, под който минават високо разположените вентилационни отвори. Воланът е другият акцент, който подвига пулса. На него е ситуиран бутонът Старт/Стоп, както и огледален в дясната част, от който се сменят четирите режима на задвижване и се контролира твърдостта на амортисьорите на въздушното окачване.

Grecale Folgore предлага режими GT, Sport, Off-Road и Max Range. Последният се колебая да бъде употребен постоянно, защото този автомобил е всичко друго, само че не и оф-роуд машина. Тя е основана за асфалта, за яка динамичност или удобно пътешестване точно поради упоменатото въздушно окачване. Ще отбелязвам последния режим, който се задейства, когато зарядът на батерията спадне под 16%. Той лимитира оптималната скорост до 130 км/ч, реакцията на педала на газта, ще ограничи и действието на системата HVAC, с цел да стигнете до място за зареждане.

Междуосието на модела е 2,9 метра, което значи, че мястото в интериора е премного, още повече, че предните спортни седалки с солидна странична упора не са по никакъв начин тънки, само че това не лишава от мястото в региона на краката на втория ред. Маркирам и размера на багажника от 535 литра, който е повече от задоволителен за всичко належащо.

Моделът разполага с хронометър за премерване при „ дърпане ”, само че с четирима индивида на борда, това упражнение не е впечатлява. Иначе кормилото е доста корав, осведомителен, лекото поднасяне на задната ос по прашния път на Боровец незабавно бе поправено от системите макар високото тегло, което прави модела неподвижен в завои. Моделът дава опция да включите неестествен тон, само че аз това не го разбирам в електрически автомобил, по тази причина заложих на естествените звуци, в случай че клиентът желае V6, постоянно може да към банкомата, какъвто е Grecale, най-продаваният модел на Maserati.

Folgore сигурно ще има своята аудитория, тъй като вкарва нова технология и ново преживяване на борда, само че това идва и на много сериозна цена.

Технически характерности:

Maserati Grecale Folgore

Размери

Дължина, мм: 4865

Широчина, мм: 1948

Височина, мм: 1651

Междуосие, мм: 2860

Собствено тегло, кг: 2480

Задвижване

Тип: два PSM електромотора

Капацитет на батерията (нето), kWh: 96

Макс. систематична мощ, к.с.: 550

Макс. въртящ миг, Нм: 820

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 220

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,1

Среден разход, kWh/100 км: 22,6 – 20,6

Пробег, км (WLTP): 500

Базова цена на модификацията, лева с Данък добавена стойност: n/a
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР