Ако има безплатни детски градини, децата в първи клас ще

...
Ако има безплатни детски градини, децата в първи клас ще
Коментари Харесай

Александър Сиди: Ако ще правим безплатни детски градини, те трябва да са безплатни за всички

„ Ако има безвъзмездни детски градини, децата в първи клас ще са еднообразно готови, ще имат еднакъв старт ”. Това съобщи в ефира на предаването „ Плюс-минус ” по Нова телевизия Александър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация. Днес стана ясно, че патриотите оферират да отпадне таксата за детските градини за всички признати все още деца. Идеята е била разисквана на Коалиционен съвет.
„ Всички знаем, че е нужно децата от 4-годишна възраст да посещават детска градина. Тук обаче се получи следващата сегрегация. Държавата ще отпуска средства за безвъзмездни детски градини за тези хора, които по този начин или другояче получават обществени помощи и по този начин става втора, трета, четвърта помощ. Не би трябвало да разделяме по този метод децата. Ако всички сме задължени да водим децата си на детска градина, за какво някои са привилегировани да употребяват услугата гратис? ”, разясни Сиди.
„ Ние сме твърдо за това всички деца да имат еднакъв старт в първи клас. Но не би трябвало по този метод да търсим делене и да наливаме едни помощи в избрани групи, които по този начин или другояче висят на обществената система. За най-уязвимите групи, които нямат опция да платят таксата и да изпратят детето си на градина, тя би трябвало да бъде поета. Ние считаме, че би трябвало да бъде поета таксата за всички български деца и тук не става въпрос за милиарди, които ще бъдат дадени, а по наши планове за към 70 до 100 милиона лв. годишно. Това не е някаква супер страшна сума, когато приказваме за български деца “, съобщи депутатът от Обединени патриоти. Той бе безапелационен, че при по-заможните родители тази мярка на процедура няма да облекчи бюджета им кой знае какъв брой, само че е значимо всички деца да са равни. „ Ако ще вършим безвъзмездни детски градини, те би трябвало да са безвъзмездни за всички “, безапелационен е Александър Сиди.
Той насочи вниманието и към различен огромен проблем – местата в детските градини в огромните градове. „ Отпуснахме тази година в бюджета пари за нови детски градини и за ремонт на остарели, в случай че би трябвало ще се промени бюджетът и ще се провиснал още пари, само че би трябвало всички деца да могат да бъдат обхванати от системата. Защото не могат да ме задължат, в случай че детето ми не влезе в детска градина, аз да заплащам за частна такава “, съобщи депутатът. Според него тези оферти на патриотите няма да доведат до недоразумение с ГЕРБ.  
Александър Сиди разяснява и проблема с доброволните отряди. „ Не сме решили казуса, само че няма да напущаме обединението. Отношенията ни с ГЕРБ са шарени. В последна сметка доброволните отряди бяха заложени в програмата за ръководство. На последния съдружен съвет взехме решение, че ще внесем още веднъж предлагането ”, сподели още депутатът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР