Ако хората ще колонизират и останат на Луната за дълги

...
Ако хората ще колонизират и останат на Луната за дълги
Коментари Харесай

Специален робот „топка-хамстер“ може да изследва лунните пещери

Ако хората ще колонизират и останат на Луната за дълги интервали, ще би трябвало да обмислят потреблението на запаси под повърхността. За тази цел много необикновен робот може да помогне. Европейската галактическа организация поддържа работата по DAEDALUS (Спускане и Изследване в Автономия на Дълбоките Лунни Подземни Структури), на робот „ топка хамстер “, разработван от университета Юлий-Максимилианс, Мюнхен, който е издигнат особено за проучване на лунни пещери.

Топката с диаметър към 50 см би трябвало да бъде спусната на повърхността на Луната и да употребява композиция от стереоскопични камери и LiDAR – апарат за картографиране на подземни пространства, до момента в който се върти сама. Междувременно радиационен дозиметър и температурни датчици дефинират какъв брой враждебни са тези пещери към човешкия живот. Специални „ ръце “ с снадки тестват лунните скали и оказват помощ за изчистване на трудностите пред робота.

DAEDALUS е една идея за проучване на пещери, която се преглежда в Европейската Космическа Агенция, само че към момента няма гаранции, че ще доближи лунната повърхнина. Въпреки това може да бъде жизненоважен инструмент, в случай че стане действителност.

Изследователите биха могли да намерят релативно непокътнат материал, в това число вероятен воден лед под повърхността на Луната.

Правилно подбраните пещери може даже да са подобаващи за устройване на лунни селища, защото те могат да защищават от микрометеорити, радиация и рискови температури. Така откривателите може да не се нуждаят от създаване на толкоз комплицирани местообитания, колкото би било належащо за живот на повърхността на Луната.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР