Ако евродепутати искат да дойдат в Република Северна Македония (РСМ)

...
Ако евродепутати искат да дойдат в Република Северна Македония (РСМ)
Коментари Харесай

Президентът на РС Македония: България преиначава историята

" Ако евродепутати желаят да дойдат в Република Северна Македония (РСМ) като част от делегация на Европейския парламент са добре пристигнали, само че в персонално качество, без значение какви са техните претекстове, може да им бъде неразрешено влизане в страната ", това сподели президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, съобщи Българска телеграфна агенция.

-->
На полемика, проведена от Белградския център за политика на сигурност на тематика " Руската експанзия против Украйна: Нов подтик за разширение на Европейски Съюз ” Пендаровски описа, че на извършения при започване на годината Съвет за национална сигурност, преди отбелязването на годишнината от гибелта на Гоце Делчев, на което се очакваше от България да дойдат хора, които да почетат Делчев, е имало информация от службите за сигурност, че има възможност от провокации и хора, които не трябва да бъдат допускани в страната.

„ Имахме цялостна информация. На някои хора не им беше разрешено да влязат в страната. Правим преценка кое лице, по какъв мотив не би трябвало да се позволено, в това число и някои евродепутати. Такива лица, които демонстрират иредентистки визии към страната ни няма да бъдат допускани. Не можеш да се криеш зад своя фиктивен статут ”, уточни Пендаровски.  

Недопускането на територията на Северна Македония на евродепутата Андрей Ковачев на 6 май, когато той пътуваше, с цел да взе участие в отбелязване на Деня на деня на храбростта и българската войска на българското военно гробище край Ново село, провокира редица реакции освен от страна на България, само че и в Европа.

" Политиката е изкуството на вероятното. Бъдещето на Република Северна Македония е в Европейски Съюз, и това включва да бъдат направени промени в конституцията. Спирането на евродепутати мъчно може да се изясни ", сподели заместник-директорът на Европейския съвет по външни връзки Весела Чернева, която също взе участие в полемиката.  

" България преиначава историята ", сподели Пендаровски. Тя преди две години и половина е почнала да показва претенции, които нямат допирна точка с критериите от Копенхаген ", добави той.

„ Започнаха да приказват, че македонският език е акцент на българския, че през интервала от 1941 до 1944 година те са били админи, а не окупатори и всичко това е публикувано документално до всички посланици. Този тип исторически ревизионизъм е безусловно неприемлив в каквато и да е сериозна полемика “, сподели Пендаровски, съгласно който не подобен би трябвало да бъде разговорът сред две страни, само че с приемането на преговорната рамка РСМ е приела да впише българите в конституцията като „ малко етническо малцинство, дружно с хърватите и черногорците ".

На въпрос дали проблемите, които Северна Македония е имала с Гърция и България, са решени по един и същи метод и дали в тази ситуация става въпрос за история или за добросъседски връзки Пендаровски отговори, че „ до момента в който желанието на Гърция е било да се разграничи от македонците, то желанието на България е те да бъдат всмукани в българската нация ”.

" Като преговорна рамка ние би трябвало да получим добросъседски връзки. Преди френското предложение те не мислеха, че сме съседи, а че България граничи със себе си, само че вредата към този момент беше направена ”, сподели Пендаровски.  

За 30 години Северна Македония е посочила, че може да взима сложни, само че верни от позиция на бъдещето решения, сподели вицепремиерът Славица Гърковска, съгласно която връщането на страната към изолацията е най-нежеланият сюжет.

Пендаровски разяснява и смисъла на участието в НАТО и въздействието на съветската агитация на Балканите и по думите му, в случай че Северна Македония не е била член на НАТО и не е разполагала с цялата информация в тази система, мъчно е можела да се оправи " с цялата агитация и подправени вести ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР