Ако евродепутати искат да дойдат в Република Северна Македония като

...
Ако евродепутати искат да дойдат в Република Северна Македония като
Коментари Харесай

Пендаровски: Евродепутати са добре дошли в делегация, но не и поотделно

Ако евродепутати желаят да дойдат в Република Северна Македония като част от делегация на Екологичен потенциал са добре пристигнали, само че в персонално качество, без значение какви са техните претекстове, може да им бъде неразрешено влизане в страната . Това съобщи президентът на Северна Македония Стево Пендаровски по време на полемика, проведена от Белградския център за политика на сигурност на тематика " Руската експанзия против Украйна: Нов подтик за разширение на Европейски Съюз “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Снощи пък министър председателят на страната Димитър Ковачевски обществено атакува България на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, Исландия. Ковачевски съпостави страната ни с Русия.

„ Имахме цялостна информация. На някои хора не им беше разрешено да влязат в страната. Правим преценка кое лице, по какъв мотив не би трябвало да бъде позволено, в това число и някои евродепутати. Такива лица, които демонстрират териториални позиции към страната ни няма да бъдат допускани . Не можеш да се криеш зад своя фиктивен статут ”, твърди Пендаровски.

В началото на месеца евродепутатът Андрей Ковачев не бе позволен в Северна Македония за честванията на 6 май - Деня на деня на храбростта и българската войска, на българското военно гробище край Ново село. Това провокира редица реакции освен от страна на България, само че и от Европа. 

„ Започнаха да приказват, че македонският език е акцент на българския, че през интервала от 1941 до 1944 година те са били админи, а не окупатори и всичко това е публикувано документално до всички посланици. Този тип исторически ревизионизъм е безусловно неприемлив в каквато и да е сериозна полемика “, сподели Пендаровски, съгласно който не подобен би трябвало да бъде разговорът сред две страни, само че с приемането на преговорната рамка Северна Македония е приела да впише българите в Конституцията като „ малко етническо малцинство, дружно с хърватите и черногорците ".

На въпрос дали проблемите, които Северна Македония е имала с Гърция и България, са решени по един и същи метод и дали в тази ситуация става въпрос за история или за добросъседски връзки, Пендаровски отговори, че „ до момента в който желанието на Гърция е било да се разграничи от македонците, то желанието на България е те да бъдат всмукани в българската нация ”. 

" Като преговорна рамка ние би трябвало да получим добросъседски връзки. Преди френското предложение те не мислеха, че сме съседи, а че България граничи със себе си, само че вредата към този момент беше направена ”, съобщи още Пендаровски.

По думите му „ България преиначава историята “.

Политиката е изкуството на вероятното. Бъдещето на Република Северна Македония е в Европейски Съюз, и това включва да бъдат направени промени в конституцията. Спирането на евродепутати мъчно може да се изясни, сподели заместник-директорът на Европейския съвет по външни връзки Весела Чернева, която също взе участие в полемиката.  
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР