Ако досега основният двигател на инфлацията в групата на хранителните

...
Ако досега основният двигател на инфлацията в групата на хранителните
Коментари Харесай

Инфлацията леко се повишава до 2.4% през октомври

Ако до момента главният мотор на инфлацията в групата на питателните артикули беше хлябът, през октомври челната позиция заемат месото и месните артикули, където цените са приблизително с 10.2% по-високи от миналогодишните.

© Анелия Николова Инфлацията в страната леко се покачва до 2.4% на годишна база през октомври. Месец по-рано нарастването на потребителските цени беше 2.3%. Основният мотор не престават да са храните най-вече поради месото, където покачването към този момент е двуцифрено и евентуално се дължи на разпространяването и резултатите от африканската чума по свинете, която през лятото унищожи над 20% от промишленото произвеждане в България. Това демонстрират последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Европейският Хармонизиран показател на потребителските цени (ХИПЦ) пък се задържа на равнището си отпреди месец - 1.6% на годишна база. Причината смяната да е по-малка тук е поради разликите в разпределението на потребителската кошница в България и в Европа. Българската статистика слага по-голям акцент върху храните, защото по-голяма част от приходите отиват за тези артикули, а в европейската методология е заложена по-голяма тежест на превоза.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ефектите от чумата по свинете

Най-значителна през октомври е инфлацията по линия на питателните артикули, които заемат 31.6% от потребителската кошница - 4.7% е междинното нарастване на цените на храни през октомври по отношение на същия месец на предходната година. В групата " Обществено хранене " нарастването е по-високо (5.4%), само че те заемат едвам 5.36% от кошницата.

Ако до момента главният мотор на инфлацията в групата на питателните артикули беше хлябът, през октомври челната позиция заемат месото и месните артикули, където цените са приблизително с 10.2% по-високи от миналогодишните. Това е десетгодишен връх за инфлацията при месните артикули. Данните на националната статистика не оферират по-подробна разбивка, само че тук по всяка възможност става дума за резултата от разпространяването на африканската чума по свинете през лятото на тази година, която ограничи предлагането на този вид артикули. В данни на агростатистиката на Европейска комисия да вземем за пример се вижда, че цената на свинското месо в България е достигнала двегодишен връх, а общото нарастване на годишна база е с към 14%. Вероятно резултатите от чумата по свинете се популяризират и до други сектори, защото в данните на Национален статистически институт се вижда, че цената на рибата и морските храни също е тръгнала нагоре и инфлацията доближава седемгодишен връх от 4.9% на годишна база през октомври.

От друга страна стоките, свързани с превоза, не престават да се продават на цени, по-ниски от миналогодишните. Инфлацията тук е негативна в размер на 3.4% през октомври. Топлоенергията към момента е по-скъпа, само че темпът на растеж понижава, а течните горива за битови потребности са приблизително с 6.2% по-евтини от октомври 2018 година При горивата за коли дефлацията доближава 7.8% на годишна база.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР