Ако до преди няколко години ИТ инфраструктурата беше нещо, за

...
Ако до преди няколко години ИТ инфраструктурата беше нещо, за
Коментари Харесай

360-градусова киберзащита за бизнеса от А1

Ако до преди няколко години ИТ инфраструктурата беше нещо, за което мислеха единствено мегакорпорациите, внезапната цифровизация в резултат на пандемията докара до това, че и голям брой междинни и огромни компании се нуждаят от киберзащита.

Опции на пазара има доста, само че множеството са два вида - или извънредно скъпа и всеобхватна услуга, която за доста компании предлага прекалено много непотребни варианти и отбрани, или безчетен набор от безусловно стотици защитни принадлежности, работата с които изисква цялостен ИТ отдел.

Често този ИТ отдел има друга работа, а експертите в него може да са прелестни програмисти и софтуерни инженери, само че да не са квалифицирани в модерната киберсигурност. Затова положително решение за фирмите е да се възползват от опита на външни експерти, под формата на услуга.

В България подобен вид 360-градусова киберзащита „ като услуга “ предлага А1, които от години развиват високоспециализирани решения за другите аспекти на ИТ сигурността. Три от най-новите услуги за киберзащита на компанията оферират доста повече еластичност - те могат да са страховит комплект за сигурност от всички страни, само че могат да се употребяват и поотделно, според от съответните потребности на бизнеса.
- авангардът на отбраната
Всички потребни ИТ системи са отворени към интернет, или както в софтуерните среди се показват – „ към външния свят “ - без значение дали за клиентите, или за нас самите, които желаеме да можем да работим на всички места. И това не може да бъде просто дребна дупчица - би трябвало да бъде необятна врата, комфортна за хората, които желаят нашите артикули и услуги. Трябва да е удобна и безвредна и за нас като чиновници, с цел да можем да използваме нужните запаси и да се оправяме със дилемите си, даже и когато не сме физически в офиса.

Затова и всяка система за киберсигурност се нуждае от инспекция на входящия интернет трафик. DDoS Protection e облачна услуга, която прави точно това, още преди всевъзможен злоумишлен трафик да стигне до нашите системи. Тя е авангардът, първата линия от тестудото (римската групировка " костенурка " ) на киберзащитата.

Подобни отбрани се оферират и от голям брой други компании по света, само че малко от тях имат пакета преимущества, който A1 оферират.

Налице е 24/7 поддръжка от сертифицирани експерти. Услугата има съществена и аварийна инфраструктура, тъй че в случай че едната „ падне “, другата да заеме мястото й, като и двете са в Европа, което подсигурява бързи скорости. С услугата идва и достъп до надзорен панел, в който може да следим за държанието й, трафикът, който блокира и аргументите, заради които е стеснен.

За разлика от други услуги на това равнище обаче, DDoS Protection от А1 не изисква инвестиция в хардуер и се предлага с месечен абонамент.
- с цел да предпазим крайните устройства в мрежата
Ако DDoS Protection е авангардът, Endpoint Protection е ариегардът на нашата киберзащита.

DDoS офанзивите са относително предвидими и груби, само че има и доста по-подли и злонамерени способи за продупчване на ИТ системите на дадена компания и те постоянно са свързани с офанзива против крайните устройства в мрежата, а не непосредствено против инфраструктурата.

В такива обстановки не може да се следи единствено външния трафик - би трябвало да има отбрана и на файловете, обменяни вътре в системата. Но през годините разнообразните способи, по които могат да се прикриват злонамерени файлове, станаха безчет.

Какво е решението? Да се употребява един от инструментите, с който се създава изкуствен интелект - Machine Learning или машинно образование.

Endpoint Protection е програмен продукт, който може да разпознава даже изцяло непознати офанзиви - така наречен Zero-day, т.е. такива, с които всички се сблъскват за пръв път, на „ Нулевия ден “. Благодарение на машинното образование, което излага софтуера на голям брой злонамерени и доброкачествени файлове, системата се самообучава да разпознава характерностите им в действително време.

Endpoint Protection има и други преимущества - още веднъж е налице екип от сертифицирани експерти по киберсигурност, всяко денонощие в седмицата, и още веднъж имате достъп до портал за услугата, в който можете да следите за заканите против ИТ системите си в действително време.

Съществена е скоростта, с която се обезвреждат офанзивите, прекъсва се връзката и се слагат под карантина инфектираните устройства и файлове. А по-късно може да се извърши разбор върху крайното устройство, със програмен продукт, който се конфигурира на него, а не в облака - по този начин отбраната продължава и даже когато те са офлайн.
- услугата, която демонстрира дупките в бронята
Идеална отбрана не съществува и в никакъв случай не е съществувала - това е нещо, което експертите по киберсигурност от дълго време признават.

Но има услуги, които могат в действителност да понижат шанса за пробив до най-малко, които да са последното равнище на отбраната, способно да сътвори една съвсем непробиваема, 360-градусова бариера.

И това е Offensity - автоматизирана облачна услуга за сигурност, която непрестанно ревизира ИТ структурата на даден бизнес за уязвимости и прави оценка рисковете, в случай че те бъдат използвани от зложелатели.

Тя засича всевъзможни закани от интернет към отворената инфраструктура - DNS, имейл и уеб сървъри, имейл описи и прочие

Търси пробиви и в софтуера, който ползвате. Следи и дали данни от системата се появяват в скрити уеб страници в дълбокия уеб - нещо, което става все по-обичайно след серия течове.

Отново, цялата тази информация - всяко сканиране, резултатите от него, откритите уязвимости влизат в подробен, само че наличен за бизнеса език, дружно с професионални рекомендации за дейности, с които да бъдат отстранени проблемите.

Offensity взема решение един от най-сериозните проблеми на бизнеса сега - по данни на A1 Group, част от която е A1 България, единствено 6 месеца след провеждането на сходна оценка на дадена ИТ инфраструктура, към този момент съществуват над 8000 нови уязвимости - което значи над 40 всеки ден.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР