Ако ДДС у нас се намалява, това трябва да е

...
Ако ДДС у нас се намалява, това трябва да е
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Или високо ДДС, или висок ДОД

Ако Данък добавена стойност у нас се понижава, това би трябвало да е съпроводено с уместно повишение на подоходните налози, излиза наяве от изказване на шефа на парламентарната комисия по бюджет и финанси и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова. Тя е безапелационна, че диалогът за налозите не може да се води „ на парче “.

„ Разговорът за това с какви налози би трябвало да се полза българинът, какви доходи би трябвало да генерира страната от тези налози и по какъв метод тези доходи да се разпределят посредством страната за другите сфери на живота, би трябвало да бъде доста по-широк диалог, в който да влязат и самите жители. Това, което се предлага всяка година, е диалог на парче. Същото е и в този момент. Дебатът за данъчната система би трябвало да се води изобщо. Когато приказваме най-често за понижаване на Данък добавена стойност, би трябвало да сме наясно, че компенсацията има един единствен източник – увеличение на подоходното облагане “, сподели Стоянова.

Тя сподели, че диалогът би трябвало да се води за данъчната система, а не за един или различен детайл от избран налог: „ Ако българинът е подготвен да промени данъчната си система, да вкара по-високо подоходно облагане, да вкара по-високи налози и такси, тогава, компенсирайки загубата, да понижи Данък добавена стойност за избрани артикули и услуги, в действителност ще приказваме за нещо съществено, а не за популистки оферти “.

„ Трябва да е ясно дали намаляването на Данък добавена стойност ще понижи цените. При свободна пазарна стопанска система няма кой да подсигурява това “, акцентира Менда Стоянова в предаването „ Неделя 150 “ на стратегия „ Хоризонт “.

„ Еднаквото облагане, значи постоянни доходи – над 50% от приходите в бюджета са от косвеното облагане. Еднаквото облагане с Данък добавена стойност значи, че всички заплащат съгласно това колкото използват. Подпомагането на хората в неравностойно състояние би трябвало да се случи през обществената система. Намаляването на косвения налог значи, че в случай че паднат цените, то по един и същи метод биха се облагодетелствали и хора с високи, и хора с ниски приходи “.

Менда Стоянова разяснява и тематиката за разпределението на партийните дотации: „ Методиката за установяване на партийните дотации е от 2001 година. Действителните гласове подадени за партии и обединения, които не са минали бариерата за влизане в Народното събрание, се преразпределят към тези, които имат право на дотация. По този метод, за потребностите на изчисленията, се усилват действителните гласове, подадени за тях. Това е механизмът и за преразпределяне на гласовете по отношение на пресмятане на мандатите. Тази формула постоянно е била прилагана по този метод. Заради този факт, който възбуди духовете, държавното управление внесе закон за изменение на Закона за политическите партии, където тези текстове се пренаписват, с цел да стане ясно, че дотацията се пресмята на един автентичен глас, подаден за съответната партия или коалиция, влезнала в Народното събрание. Съдът ще се произнесе дали има неточност в методиката “.

„ Нашата позиция посредством гласуването ще бъде за импортирания от държавното управление законопроект. Ако останалите партии в Народното събрание имат друго мнение, ще имат опция с гласовете си да вземат друго решение. Тогава всеки ще може да гласоподава за това свое решение “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР