Ако България не успее да предоговори Плана за възстановяване и

...
Ако България не успее да предоговори Плана за възстановяване и
Коментари Харесай

Христов: Ако не предоговорим Плана, ще изгубим пари по него

Ако България не успее да предоговори Плана за възобновяване и резистентност поради въглищните централи, то най-вероятно ще загуби средства по него. Това стана ясно от думите на служебния енергиен министър Росен Христов по време на представянето на „ Българската енергетика – Стратегия 2023-2053 “.

Народното събрание взе решение да не изпълняваме поетия ангажимент. Ако не се стигне до предоговаряне, ще има загуба на средства по Плана за възобновяване и резистентност “, съобщи той.

Според него икономическият фактор от заложените все още решения ще е по огромен от загубата на средствата по Плана. Той изясни, че парите по открити към този момент процедури не са застрашени.

Христов въпреки всичко остава оптимист, че договарянията, които стартира служебното държавно управление с Европейската комисия, ще дадат резултат. По думите му това е повода да се налага кабинетът да показва нова енергийна тактика на страната. Целта е посредством нея да има ясно виждане какво предлагаме в подмяна на предоговарянето.

Европейска комисия ще оцени нашите визии, старания и ангажимент да осъществим задачите за декарбонизация “, сподели той и добави, че всичко, което е контрактувано, може да се предоговаря.

„ Не мога да кажа какви са евентуалните загуби или дали ще има санкции. Анализите демонстрират, че ние сме си понижили въглеродните излъчвания и сме преизпълнили ангажиента. България си извършва задачите по европейските наставления “.

Той подлага на критика плановете, записани в признатия от „ Продължаваме промяната “ проект. Христов изясни, че ПВУ и цялата тактика би трябвало да се преработят, защото зад нито един план в него не стои стопански и механически разбор.

По думите му цялата тактика на служебното държавно управление е основана на нисковъглеродни мощности и нуклеарна енергетика и в случай че политици и специалисти се обединят към нея, това ще покаже на Европейска комисия сигурност, че уговорките ще бъдат продължени и след служебното държавно управление.

Темата разяснява и служебният министър председател Гълъб Донев, който съобщи, че от идната седмица ще стартират дейните диалози в Брюксел по предоговарянето. По думите му това е казус за Комисията и нито еднна страна не е променяла проекта си на подобен стадий, по тази причина към момента никой не знае по какъв начин тъкмо да работи. 

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинРосен Христов проект за възобновяване предоговаряне въглищни централи ПоследниНай-четениПолитика 28 Христов: Ако не предоговорим Плана, ще изгубим пари по него Политика 244 Радев: Nexo няма общо с мандата на Българска социалистическа партия Енергетика 88 Газовият бранш изиска държавна поддръжка за битовите консуматори Градоустройство 1764 „ Метрополитен “ възроди концепцията за метростанция между „ Люлин “ и „ Обеля “ Иновации 4334 Защо Бил Гейтс има вяра и влага в растителното месо? Любопитно 3368 Хидра – гръцкият остров, неразрешен за коли Компании 2060 Неразумно работно време носи на Tesla нови главоболия в Германия Накратко 2048 Новини от седмицата: Третият мандат отива в БСП; Лични карти с чип Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР