Ако астронавт умре в Космоса, възможно ли е неговото тяло

...
Ако астронавт умре в Космоса, възможно ли е неговото тяло
Коментари Харесай

Може ли мъртъв астронавт да разпространи живот на Марс?

Ако астронавт почине в Космоса, допустимо ли е неговото тяло да популяризира микроби на други планети, да вземем за пример на Марс?

Ако умрелият астронавт, евентуално в транспортен съд, капсула или личния си скафандър, бъде отвеян в галактическата празнина и вероятно притеглен от гравитационното поле на различен свят, може ли някои от микробите, които се намират в тялото му, да “отключат ” живот на планетата?

Според микробния биолог Гари Кинг от университета в Луизиана отговорът евентуално е “да ”.

“Ние сме извличали микроби от безконечните ледове, а в този момент знаем, че е допустимо да съществуват микроби, които да оцеляват към милион години в хибернация или друго сходно положение с потиснати витални процеси. ”

“Особено в случай че галактическото странствуване е до някъде наоколо, като да вземем за пример Марс, бактериалните спори в човешкото тяло ще оцелеят сигурно. ”

Какво ще стане с тях откакто “кацнат ” на планетата зависи от разнообразни фактори. Но най-важният фактор ще бъде какъв брой време тялото е прекарало в открития космос.

“Когато приказваме за милион години без радиационна отбрана вероятността за оцеляване на микробите е минимална. Но не е равна на нула, задоволително е даже и един бацил от големия брой в тялото на астронавта да оцелее. ”

Източник: Unexlained Mysteries

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР