акът е болест, с която учените все още усилено се

...
акът е болест, с която учените все още усилено се
Коментари Харесай

Метод със стволови клетки бори рака

акът е болест, с която учените към момента интензивно се пробват да се оправят. Медиците не престават да намират пробойни в подлите болести и създават нови и нови способи за справяне с рака.

Генетици и биолози от Калифорнийския университет откриха, че няколко типа ракови заболявания са съпроводени от сходни признаци – нарушение на естествения синтез на ензим, подчинен от рибуноклеиновата киселина (РНК). Това е ензимът аденозин деаминаза, който отчасти дава отговор за противовирусната и противопатогенна интензивност на клетките в организма, пишат от Българска телеграфна агенция.

С помощта на терапия въз основата на стволови кафези учените съумели да " замразят " развиването на тежки форми на рак, измежду които левкимията, и даже да докарат организма до ремисия. Аденозин деаминаза е един от трите ензима ADAR, които работят върху РНК. Те модифицират нуклеотиди в молекули на РНК и имат роля на „ редактори “ в развиването на стволовите кафези. Ензимите са задействани също и в ракови формирания на черния дроб, гърдата и при левкимия.

Учените от Далекоизточения федерален университет в Русия са установили, че естествените функционалности на ензима ADAR1 са потиснати от предракови кафези и след това това води до поредност от промени на молекулярно равнище, свързани с генериране на ракови кафези в спящо положение и с устойчивост към лечения.

Учените се концентрират върху това да разсънят заспалите стволови кафези и да ги създадат дейни. Трудността в разработвания способ се дължи на това, че стволовите кафези могат да бъдат повлияни само в интензивно положение, а то е много комплицирано за засичане, пишат от научни издания.

Според специалистите стволовите кафези могат да оказват помощ на пациенти даже в термален етап на болестта. Раковите болести, с които лекарите могат да се борят по този метод са тези на млечната жлеза и на черния дроб. Учените означават, че редактирането на генома в действителност разрешава на стволовите кафези да се образоват и да стартират да се борят по-бързо с заболяването, което ще докара до редуциране на лекуването с до няколко седмици.

Източник: dnes.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР