Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“

...
Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“
Коментари Харесай

АМТИИ отбелязва патронния си празник с отличия за студенти и...

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ отбелязва през днешния ден 106 години от рождението на своя патрон - огромния композитор, възпитател, индивидът, който през 1964 година употребява престижа си на музикант и държавник, с цел да открие в родния си град първото в страната извънстолично висше учебно заведение по музика. Тогавашният Висш музикално-педагогически институт прераства в академия по изкуствата, която през днешния ден е единствена в страната по обсега на своята мултижанровост.



АМТИИ празнува празника си с три специфични събития. „ На името на патрона ни, проф. Асен Диамандиев, от тази година учредяваме особено отличие за сполучливо представящи се студенти “, заяви проф. Шекерджиева-Новак, ректор на висшето учебно заведение. Вчера управлението разгласи първите 3-ма наградени със специфичен диплом и финансови средства, отличени от трите факултета – Мартин Даскалов от „ Музикална педагогика “, Яна Демирова от „ Музикален фолклор и хореография “ и Христо Михов от „ Изобразителни изкуства “.



На проф. Асен Диамандиев е отдадена и изложбата,,Изкуство по време на пандемия “. Проекти и рисунки от работния развой на студентите в компетентност „ Дизайн на облеклото “ към АМТИИ искащите ще могат да прегледат довечера от 18 часа в новата разкрита археологическа зала, така наречен Източен бранш на Античния стадион на Филипопол (под постройката на магазин " H&M " на Главната улица). Изложбата е по стратегия „ Пловдив за младите “ на Община Пловдив.





„ С поддръжката на фондация „ Откривай и развивай “ имаме опция да покажем и разкажем на публиката за това по какъв начин протича развой на образование във време на изолираност и по какъв начин се намира ентусиазъм, с цел да създаваш изкуство по време на рецесия “, изяснява преподавателят доцент доктор Динка Якимова-Касабова. „ Въпреки, че контактът ни бе стеснен до светещия екран, ние създадохме наша виртуална академия и не спряхме да търсим способи за качествено образование на младите създатели. С поддръжката на управлението и бързата реакция за въвеждане на облачна система от ректора не загубихме времето на нашите студенти. Част от резултатите могат да се видят до седмица след откриването на изложбата “, показва доцент доктор Касабова.



Изложба с университетските издания за 2020/2021, проведена от академичната библиотека, е третото събитие, отдадено на празника. В библиотеката са показани сборници от научните конгреси на Арт академията по изкуствата – Пролетни научни четения 2020; Международната научна конференция „ Еволюция против гражданска война “ - 2020, осъществена взаимно с районна библиотека „ Любен Каравелов “ – Русе; Годишник – 2020, алманах с отчети от Международната научнопрактическа конференция „ Управленски и маркетингови проблеми в изкуството “; четирите нови броя на академичното издание АртСпектър; продукцията на новосъздадената „ Академична библиотека “ и други В по-голямата си част изданията са с автентичен бранд, част от търсената нова еднаквост на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ - Пловдив.

Снимки: Ичо Динков
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР