Акад. проф. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология

...
Акад. проф. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология
Коментари Харесай

Топ уролог алармира: COVID-19 може да доведе до импотентност при неваксинирани мъже

Акад. проф. доктор Чавдар Славов, шеф на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „ Царица Йоанна - ИСУЛ “, разкрива за извънредно неприятна последица от прекаран от неимунизирани мъже.

Той разяснява обстоятелството, че три четвърти от българите не имат вяра в коронавирус ограниченията, а се доверяват на теории на конспирациите, една от които е, че имунизациите водят до стерилитет.

" Не единствено това! Уж водели и до проблеми в бременността. Това са изказвания на безотговорни хора, не мога да кажа необразовани. Просто не четат международната научна литература. Всичко, което приказваме като данни и обстоятелства, почива на науката. В случая изрично може да се каже разликата сред имунизирани и неимунизирани млади мъже. Това са данни на Европейската асоциация по човешка репродукция и настрана на Американската асоциация по репродуктивно здраве ", декларира пред " Марица " проф. Славов.
свързани новини10767на 18.01.20226139на 03.07.2020
" Наскоро слушах " активистка ", която отхвърляше да си постави бустер, тъй като е в шестия месец. Така споделил нейният наблюдаващ доктор! Е, такива лекари са безотговорни. Същото е при мъжете. Трябва да почна от патогенезата на Ковид-19. Взаимодействието на вируса се прави през рецепторите на по този начин наречения ангиотензин-конвертиращ ензим 2. Или малко казано - ACE. Отделно има транс мембранни протеази, които също способстват навлизането на вируса в клетката. Органите и тъканите, които съдържат по-големи количества от тези субстанции, са по-податливи на инфектиране и постковидни затруднения ", отбелязва медикът.

Той изяснява още: " Такъв е казусът с тестикуларната тъкан. Тестисът е доста богат на тези ензими и хипотетично може да бъде провокиран орхит (б.а. - инфектиране на тестиса). И е потвърдено научно, че 100 % се засягат по този начин наречените семиниферни канали, в които се образуват сперматозоидите. В повече от 35 % се засягат другите кафези - лайдиговите. Те пък създават тестостерон. Това е другият механизъм, по който се въздейства. Тоест в най-репродуктивната възраст. Мъжът може да изкара пневмония, само че да не разбере за проблеми с тестисите, тъй като липсва болежка. Проявяват се в по-късен интервал. При ковидно заболяване не може да изследваме и спермограмата. Човек би трябвало да се лекува и избавя от вируса. Особено рисково е при неимунизираните. При имунизирани няма маркирани проблеми с тестисите ".

Проф. Славов отбелязва, че и при леко протичане може да има засягане: " Рано е да се каже какъв брой дълго не престават постковид синдромите в тази област и дали нашите лечения при случаи отвън коронавирус са работещи. Между другото, в международен мащаб, а и у нас се вижда наклонност за равнене сред дамите и мъжете с неспособност за оплождане ".

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР