Акад. Гълъбов, какво показва актуалната карта на военните действия, които

...
Акад. Гълъбов, какво показва актуалната карта на военните действия, които
Коментари Харесай

Коронавирусът е разгадан, до месец ще бъде овладян

Акад. Гълъбов, какво демонстрира настоящата карта на военните дейности, които човечеството води против китайския ковид, в самия Китай, да вземем за пример, той отстъпва?

COVID-19 е името на болестта, а вирусът се назовава SARS-CoV-2, извършител на тежък изострен респираторен синдром от фамилията на коронавирусите. Много забавна за необятната аудитория е разликата в симптоматиките на COVID-19 и на познатия грип, тъй като тук се вършат доста неточности. COVID-19 е заболяване, доста друго от грипа. При грипа самото наименование идва от „ вкопчване “ – всичко стартира внезапно. Инкубационният интервал е 1-2 дни, откакто го разтресе, още същия ден човек подвига температурата много високо, стартират главоболие, болки в мускулите, кашлицата идва след още ден-два. Не подобен е казусът с коронавирусният COVID-19. При него инкубационният интервал се твърди, че е към 14 дни, само че към този момент има мнения, че може да е до 30 дни.

Може би това е коварството на този вирус?

Това е едно от неговите коварства. За него е особено съществуването на три признака. Първо - появяват се известни проблеми с дишането, то се учестява. Второ - кашлицата се появява незабавно и се усилва стъпаловидно. Трето - температурата стартира изначало и се усилва постепенно - до 39.5 градуса. Вижда се сериозна разлика с грипа.

Той, в действителност, не е ли от фамилията на грипните болести?

Грипните вируси са друго семейство. Двете имат рибонуклеинова киселина като притежател на генома, само че при грипният вирус се касае за една състояща се от осем сегмента нишка, която не е способна да провокира независима зараза. При коронвируса нишката е инфекциозна. Има и друга разлика. Сезонните грипове H1N1 (т. нар. „ свински грип “) и H3N2 (хонконгският, който от 1968 година поразява наред и е извършител за към 95 % от грипните заболявания) се популяризират в дихателния тракт, само че не доста надълбоко. При "птичия " - H5N1 (когато 60 на 100 от заболелите починаха), офанзивата беше при по-дълбоки рецептори. Коронавирусът остро навлиза във вътрешността, има рецептори надълбоко в дихателното дърво и поразява доста интензивно алвеолите, което постоянно води до гибел.

Да не гледаме единствено резултативно на казуса, какъв е произходът на този китайски ковид, с какво той е неповторим и толкоз заплашителен?

Произходът е частично обяснен, само че не изцяло. В природата се съхранява в прилепи, които не заболяват от него, само че пък са храна в Китай. Смята се, че с цел да премине от прилепите в индивида, коронавирусът е минал през медиатор, най-вероятно един люспест домакински любим, наименуван панголин. Попаднал в организма на панголина, вирусът претърпява промени и добива афинитет към хората, заразявайки от човек на човек, става "човеколюбив " и с доста лесна форма на предаване. Да напомним, "птичият грип " поразяваше чревния тракт. При него страдаха основно хора, свързани с развъждането или продаването на птици, смъртността беше доста висока, само че болестта не се предаваше на други хора. Това също е значима разлика.

Един обществен прорез демонстрира, че коронавирусът налита на възрастни хора и като че ли малко повече на мъже.

Вярно е. Този въпрос визира имунната система и по никакъв начин не е ясно, за какво съвсем не визира децата - до 30-годишна възраст болесттите са огромна необичайност. Заразяват се най-вече хора над 60 години, изключително със сърдечно-съдови и ендокринни болести. И това е изненадата, при грипа не е по този начин, там децата са най-уязвими.

Да забележим по какъв начин стои казусът в очите на ваши сътрудници. Започваме с български експерт. Проф. Кантарджиев счита, че грипът крие повече опасности от ковид, а приказва и за ку-треска, която е още по-опасна.

Имам друго мнение. Кантарджиев е някогашен мой кръжочник, познавам го, той не е вирусолог, нито епидемиолог, той е миколог – занимава се с инфекциозните гъбички. Иначе данните демонстрират, че при дамите смъртността е 2.6 на 100, а при мъжете 3.7 на 100. При грипа картината е друга, въпреки че България годишно губи от грипове и свързани болести по 2000 души, което е доста тежък проблем. При сезонните грипове смъртността е под един %, само че са доста всеобщи. Докато коронавирусът е по-сложно заболяване и дава по-тежка пневмония.

Още две отзиви на ваши сътрудници. Сръбският професор Несторович счита че SARS-CoV-2 е слаб вирус и с увеличение на слънчевото греене витамин О ще се оправи с него. Р уснакът Нетьосов пък счита, че това е извънредно резистентен вирус, който може да се откри трайно в организмите на вирусоносители.

В прочут смисъл и двамата имат право. Слаб вирус е мощно казано, само че слънцето сигурно ще изиграе позитивна роля. Мнението на съветския сътрудник също е забавно, въпреки че тези вируси към този момент не са посочили битие в инертност.

Докъде стигна високата просвета в битката с този нов съперник?

По принцип хората към този момент добре схванаха по какъв начин да се защищават на битово равнище - миене на ръце, дезинфекциране на постоянно използвани предмети, слагане на маски. Но лекуването е мъчно. Трябва да е знае, че химиотерапията е открита първо, а инфекциозните болести, след това влиза в приложимост при раковите. Сега се работи по химиотерапията на това заболяване, търсят се противовирусни средства. И към този момент има пробив. В Съединени американски щати е намерено лекуващо вещество. Фирмата Goliat в Сан Франсиско създаде препаратът Remdesivir, който демонстрира успеваемост при лабораторни опити. Това е нуклеотид и е извлечен неслучйно във компанията, която се прочу с лекарството срещу хепатит С – едно популярно достижение на науката, което лекува на 98 на 100. "Ремдезивир " е изпитан първо като средство против ебола, в този момент демонстрира резултати и против SARS-CoV-2. Намерили са и човек, който непринудено се е подложил на проучването – един от пасажерите на кораба „ Диамантена принцеса “, арестуван поради ковид край Япония. В Китай също вършат сполучливи опити за лекуване - с едно средство за битка със СПИН. Това средство дава впечатляващи резултати против HIV вируса: от 30 млн. инфектирани - 20 млн. носят вируса, само че не влизат в СПИН. Тези медикаменти в този момент се пробват против ковид. Има и различен способ, към момента противоречив – за използване на кортизонови препарати. И още – вероятно лекуване със серум от преболедували.

За страдание у нас съществува равнодушие към имунизациите, има и антваксинанти, против грип годишно се имунизират под 3 %. Все отново очаквате ли коронавирусът скоро да бъде възпиран с ваксина?

Във Франция и Норвегия против грип се имунизира 70 на 100 от популацията. А против ковид ще има обособена ваксина. Само 50 дни след началото на болесттите, в Съединени американски щати сътвориха нужния препарат и флакони с имунизацията са изпратени за тестване. Смята се, че използването ще стартира още през април. Това е велико достижение.

Означава ли това, че за идващия грипен сезон всички ще могат да се имунизират?

Разбира се.

На каква база се сътвори публичната зараза за наближаващ "армагедон " с този вирус?

Както и да е, към този момент се натрупа опит, в множеството страни се реагира съответно. Само италианската обстановка е неразбираема Говори се, че там вирусът дълго циркулирал в безсимптомно положение и се е популяризирал на футболни мачове от най-ниските групи.

Значи апокалипсисът се анулира и до края на годината коронавирусът ще бъде и лечим, и предотвратяван?

Със сигурност.

Разговора води Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР