Ахмет вместо Александър, Драгица вместо Сабине: циклоните и антициклоните в

...
Ахмет вместо Александър, Драгица вместо Сабине: циклоните и антициклоните в
Коментари Харесай

"Ахмет" и "Джемал": в Германия вече кръщават циклоните с чужди имена

Ахмет вместо Александър, Драгица вместо Сабине: циклоните и антициклоните в Германия към този момент носят и непознати имена - с цел да отразят многообразието на немското общество. Идеята е на колектив от публицисти.

"Ахмет " - по този начин се споделя циклонът, минал тези дни над Германия. А след него идват тези два циклона - "Бартош " и "Джемал ". Необичайното тук са не самите циклони, а техните имена. Зад тях стои медийната организация "Ню Джърман Медиа Мейкърс " (NdM) - съюз, който се застъпва за повече разнообразие в медиите.

Колективът от публицисти е платил за избор на имената на общо 14 циклона и антициклона, които през идващите няколко месеца ще преминат над Германия. Идеята: да се притегли вниманието към все по-голямото разнообразие на немското общество.

26% от популацията са с мигрантски генезис

„ Досега времето постоянно е имало най-вече типично немски имена ", се споделя в прессъобщението на организацията. Журналистите напомнят, че съгласно данните на Федералната статистическа работа цели 26 % от популацията на Германия са хора с миграционен генезис. „ Да създадем и времето по-многообразно - това е чисто алегорична стъпка ", споделя в тази връзка председателката на NdM Ферда Атаман.

От журналистическата организация целят медиите да демонстрират всички лица на немското общество и се застъпват за повече публицисти с миграционен генезис. Според NdM, техният дял сега е най-вече 10% от всички публицисти. От организацията упорстват до 2030 година този дял да нарасне до 30 на 100. Кампанията за кръщаване на 14 циклона и антициклона с непознати имена се финансира с дарения.

Всеки може да стане кръстник на циклон

В Германия имената се дефинират от Свободния университет в Берлин, само че всеки, който си заплати, може да взе участие в избора на името. За антициклон се заплащат 360 евро, а за циклон - 240 евро. Разликата в цената идва от това, че областите с високо атмосферно налягане се задържат по-дълго. А мъжките и женските имена се редуват.

Годишно в Германия се кръщават към 150 циклона и сред 50 и 60 антициклона. И в случай че метеорологичната карта би трябвало да подхожда на статистическите данни за каузи на хората с миграционен генезис, ще са нужни над три пъти повече от сегашните 14 непознати имена на циклони и антициклони.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР