Ахинора Куманова, по-известна като Нора Нова, която е възприеманата като

...
Ахинора Куманова, по-известна като Нора Нова, която е възприеманата като
Коментари Харесай

Почина една от легендите на българската естрада Нора Нова

Ахинора Куманова, по-известна като Нора Нова, която е възприеманата като една от легендите на българската сцена, е умряла на 93 години. Това оповестиха нейни близки в обществените мрежи. Нора Нова имаше кариера на попзвезда в Германия и Европа през 60-те и 70-те, а по-късно се трансформира в колоритна фигура на светския живот и бизнес дама.

Ахинора Константинова Куманова е родена на 8 май 1928 година в семейство на посланик и оперна певица и като дете живее известно време в Берлин, където татко й работи в българското посолство. След войната чичо й погубен от Народния съд, а татко й на два пъти лежи в Белене.

Заради смеейството си Ахинора също се трансформира във „ противников детайл “, изключително тъй като пее джаз, който публично е бил разгласен от комунистическата власт за „ упадъчна музика “.

През 1956 година по време на Унгарското въстание Ахинора е задържана за известно време, само че през 1960 година след брак с жител на Германска демократична република, съумява да напусне България и замине за Берлин. Стената още не е издигната и напълно скоро Ахинора се трансферира в Западна Германия.

Още същата година подписва контракт със звукозаписната компания со Electrola, с която издава 6 сингъла, преда да премине към различен лейбъл — Ariola. Там е видяна от известният по това време артист и продуцент Нилс Нобах. От него идва и концепцията за артистичния й псевдоним Нора Нова (от АхиНОРА КумаНОВА), с който става известна, припомня „Сега“.

През 1961 година заема четвърто мяста на немския „ Шлагер-фестивал “, и получава златна плоча за милионните продажби на сингъла „ Nora (Telefon aus St. Tropez) “. Най-големият триумф в музикалната й кариера идва през 1964 година, когато взе участие в националния конкурс и печели правото да показва Германска федерална република на състезанието Евровизия. Така Нора става първата българка, пяла на известния песенен конкурс — повече от 40 години преди и България да запише първото си присъединяване (с група „ Каффе “) през 2005-та.

След Евровизия, с изключение на на немски, Нора записва песни и на френски и на италиански, взе участие и в други телевизионни състезания и шоупрограми, а през 1982 година се снима и в един немски сериал — Schwarz Rot Gold.

В допълнение към артистичните си изяви, тя отваря няколко бутика в Мюнхен и развива сполучлива фешън бизнес и търговия с антиквариат и мебели. След измененията през 1989 се завръща в България, където също отваря фешън бутици, а през 2001 година става един от създателите на Национална движение „Симеон Втори" и колоритна фигура в артистичните среди.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР