Агресивното поведение на Русия и войната, която тя започна на

...
Агресивното поведение на Русия и войната, която тя започна на
Коментари Харесай

Цветанов: Енергийната свързаност, която създава „Три морета“, ни защитава от Русия

Агресивното държание на Русия и войната, която тя стартира на територията на Европа, потвърди нуждата от още по-голяма съгласуваност сред всички 12 страни участнички в самодейността „ Три морета “.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Цветан Цветанов, ръководител на Управителния съвет на Евро-Атлантическия център за сигурност (ЕАЦС).

Началото на „ Три морета “ бе сложено през 2016 година с присъединяване на 12 страни от Централна и Югоизточна Европа, ситуирани в района на Черно, Балтийско и Адриатическо море. През идващите години самодейността се разви доста бързо, като главните акценти бяха сложени върху цифровата, транспортна и енергийна съгласуваност. Домакин на последната среща на върха през предходната година бе София.

Интересуваме се по какъв начин войната, стартирана от Русия на 24 февруари се отрази върху „ Три морета “, страните участващи в нея се оказаха непосредствени съседи на трагичния спор в Украйна.

Цветан Цветанов акцентира, че сега се подчертава върху усилването на източният фланг на НАТО.

Когато имаме съгласуваност, знаем, че можем да реагираме доста по-адекватно на всички евентуални закани, които идват от Русия. Това ще бъде главен приоритет на латвийското председателство и на всяко последващо председателство, тъй като Русия демонстрира, че е имала дълготрайна тактика за преодоляване на доста страни от Европейския съюз посредством енергийната взаимозависимост. Тя е неточен и непрогнозируем сътрудник, а знаем, че Европейски Съюз не може да търпи това “, съобщи той и добави: Трябва да покажем, че сме задоволително мощни, задоволително единни, и тази война способства за тази готовност, консолидация на всички НАТО-вски страни, само че и на целия либерален свят.
ЕАЦС организира в София конференция за "Три морета "
Председателят на УС на ЕАЦС изрази страдание, че в областта на енергийната сигурност България не е съдействала поради присъединяване си в „ Турски поток “. „ Знаем, че целият размер и потенциал на „ Турски поток “ е запазен от „ Газпром “, което автоматически прави невероятно да получаваме газ друг от съветския по тази тръба “, напомни той.

Цветанов съобщи, че войната е основала удобни благоприятни условия за разширението на „ Три морета “ и с други страни.

„ Днес на дневен ред към този момент излиза опцията да бъде привлечена Украйна, Гърция, Молдова и всички страни, които фактически са застрашени от енергийна взаимозависимост от Русия. Те би трябвало да могат да бъдат независими, с стопански разцвет и да могат да имат опция да се развиват с опциите, които им дават Европейската комисия, Съединени американски щати и Германия като стратегически сътрудници “, съобщи Цветан Цветанов.

Той уточни, че Франция и Англия също желаят да играят по-активна роля в „ Три морета “. Свидетелство за това е провелата се наскоро кръгла маса от нашите английски съдружници, на която са се обсъждали опциите за привличане на вложения.

„ Идеята е да се обезпечат повече финансови благоприятни условия, с изключение на от Европейската комисия, само че също по този начин и от други европейски фондове и институции отвън Европейски Съюз “, сподели Цветанов.

Той прикани да се „ разсъждава районно “ и точно „ Три морета “ посредством своята съгласуваност оказва помощ да изпълним националните си ползи в един по-голям мащаб на равнище райони.

„ Хубавото на тази самодейност е, че фондът, който ще оперира и ще утвърждава плановете, е самостоятелен орган, което значи, че ще се избегнат всички тези национални цели, а ние ще приказваме за действителната съгласуваност. Председателят на Полската банка за развиване на две конференции, на които съм имал опция да участвам, изрично съобщи, че когато приказваме за съгласуваност, би трябвало да подчертаваме върху опцията сред Румъния и България да бъдат построени мостове “, съобщи Цветан Цветанов . /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР