Агнешкото поскъпна с 30% тази година спрямо предишния Гергьовден, а

...
Агнешкото поскъпна с 30% тази година спрямо предишния Гергьовден, а
Коментари Харесай

Колко ще плащаме за агнешко по Гергьовден?

Агнешкото нарастна с 30% тази година по отношение на предходния Гергьовден, а скокът в цените на фуражите е двойно.

Тази сметка направи за bTV Симеон Караколев от Асоциацията на овцевъдите и козевъдите.

Миналата година за Гергьовден фермерите са продавали агнешкото месо на цена 6-7 лв. за кг. А тази година цената варира сред 8 до 10 лв. за живо тегло.

Крайната цена в месарските магазини предходната година е била сред 17 и 19 лв. за кг цяло агне, а в този момент тя доближава от 20 до 23 лв. за кг.

В овцеферма край врачанското село Костелево кг живо тегло на агнешкото е скочило с два лв., спрямо предишния Гергьовден.

„ Миналата година бяха на осем лв., тази година са на 10 “, споделя овцевъдът Мария Цветкова. Цената е най-ниска в региона. Но повишаването е неизбежно поради скока на фуражите.

„ Царевицата от 42 стотинки е на 70, силажът с 40 % нарастна, като сложим и ток, и вода - всичко е нагоре от началото на войната. Много мъчно се изхранват животните “, добавя Мария.

Месарниците в столицата споделят, че оферират по-евтино агнешко след великденските празници поради слаб интерес за Гергьовден.

„ Цената ще бъде агнешката плешка - 20.60, агнешки бут 24.60. Преди Великден по-висока беше цената с един лев нагоре, сега падна заради нямането на интерес от хората “, споделя шефът на месарски магазин Хусеин Фаруати.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР