Полските власти проучват дали смъртоносната легионерска епидемия е резултат от намеса във водата

...
Агенцията за вътрешна сигурност на Полша разследва дали огнището на
Коментари Харесай

Агенцията за вътрешна сигурност на Полша разследва дали огнището на легионерска болест, което уби седем души в южната част на страната, може да е резултат от умишлено нарушаване на водната система, съобщиха властите в петък.

Бактериите, които причиняват заболяването, са открити при 113 пациенти, хоспитализирани в Жешов и околностите, съобщиха здравните власти. Седемте починали са на възраст от 64 до 95 години и са имали други здравословни проблеми.

Заместник-координаторът на специалните служби Станислав Жарин каза пред агенция PAP, че Агенцията за вътрешна сигурност разследва огнището, за да изключи някаква умишлена дейност.

Въпреки че описа това като рутинно, той каза, че трябва да се проверят различни сценарии. Това включва изключването на евентуално участие на Русия, каза той.

Първите търсещи убежище се качиха на борда на Bibby Stockholm във вторник, но бяха отстранени само дни по-късно. Първите търсещи убежище се качиха на борда на Bibby Stockholm във вторник, но бяха изведени само дни по-късно. Finnbarr Webster/Getty Images

По-рано в петък частното радио RMF съобщи, че служители на Агенцията за вътрешна сигурност (ABW) проверяват местните водоснабдителни системи и че досега не са намерили основания да подозират саботаж.

Легионерската болест, причинена от бактерията легионела, може да доведе до тежка форма на пневмония. Най-честата форма на предаване е вдишване на замърсени аерозоли, произведени във връзка с водни пръски, струи или мъгла от замърсени водни източници, според Световната здравна организация (СЗО).

Кметът на Жешов Конрад Фийолек каза в четвъртък, че властите изследват водни проби за легионела и че резултатите ще бъдат известни в понеделник.

Междувременно градът повишава до максимум нивата на хлор, ултравиолетови лъчи и озон, използвани за пречистване на водата. Водната система също ще бъде изплакната и дезинфекцирана, каза той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР