Агенцията за логистика на МО на САЩ поръча проучване на

...
Агенцията за логистика на МО на САЩ поръча проучване на
Коментари Харесай

Америка стяга обръча около Русия

Агенцията за логистика на МО на Съединени американски щати поръча изследване на инфраструктурата на пет страни от Източна Европа – Беларус, Финландия, Молдова, Полша и Украйна, които са в непосредствена непосредственост до Русия. Пентагонът, както е написано в документа, желае да разбере логистичните мрежи и веригите за доставки на разнообразни артикули в тези страни, с цел да приготви личната си промишленост за изискванията на война. Такова събиране на данни е един от стадиите на подготовка за вероятно начало на военните дейности. Това бе оповестено в понеделник, 22 януари, от RT, а преди този момент в Russia Today.

В настояването си американският боен отдел отбелязва, че за всяка от петте страни би трябвало да се посочат локалните източници на вода, храна, гориво, медикаменти, промишлено съоръжение и облекло. Пентагонът се интересува и от строителни материали – пясък, цимент, бодлива тел, дървен материал и строително съоръжение. Изпълнителят би трябвало да уточни какви са проблемите с доставките на изброеното съоръжение, да даде информация за локалните и районни индустриални уреди и опциите за готовност. В допълнение към всичко, следва да се уточни, какъв брой време е належащо за доставка на материали от Съединените щати по море и въздух в Беларус, Финландия, Молдова, Полша и Украйна. Пентагонът се интересува и от транспортната инфраструктура на изброените страни като пристанища, жп линии, автомагистрали, летища, техните пропускателни качества, на персоналното съоръжение. Плюс данни за речния превоз, мостове и фериботни връзки.

В документа е маркирано, че една от дилемите на логистичната организация на МО на Съединени американски щати е „ да реагира бързо на разнообразни обстановки по света “. Според специалистите, данните се събират от Пентагона в границите на задания за подготовка на театъра за военни дейности и обмисляне на материално-техническата поддръжка на войските. Пет страни от Източна Европа се преглеждат в този случай като плацдарм за разгръщането на ударни групировки за нахлуване на НАТО. На тази тематика „ Свободная преса “ направи изявление с полковника от запаса, член на експертния съвет на Военно-промишлената комисия на РФ Виктор Мураховски.

СП: – Какво стои зад изследването на Пентагона, по какъв начин наподобява войната в Европа за американците?
– Проучването е един от детайлите на оперативната подготовка за театъра на военните интервенции. При тази подготовка се изследва съществуването на локални запаси за доставките на войските. Това е планова работа. Министерството на защитата на Русия също организира сходни изследвания.
СП: – Защо Пентагонът се концентрира върху Беларус, Финландия, Молдова, Полша и Украйна?
– Изборът е понятен. Тези страни граничат с страните от НАТО, а по този начин и с Русия. Според мен американците изследват западния спектакъл на военните дейности. На територията на държавите-членки на НАТО, Съединени американски щати са свършили тази работа от дълго време. Освен това там те са вложили обилни средства в развиването на инфраструктурата. На първо място, това са пристанища, жп възли и летища. В Западна Европа те построяват спомагателни товаро-разтоварни мощности, както и информационни системи.
Известно е, че от основно значение за началото на военните дейности, не е броят на към този момент съществуващия контингент, а оперативната подготовка на театъра за военни дейности за приемане и разрастване на огромни групировки.
СП: – Защо в листата на Пентагона е Беларус? Дали американците я преглеждат като плацдарм или като цел за удар?
– От военна позиция, едното не пречи на другото. Може би Пентагонът изследва вид за завладяване на Беларус, с цел да разгърне логистиката си на нейна територия.
СП: – Дали Съединени американски щати съществено обмислят опцията за война в Европа? Колко реалистични съгласно американското управление са проектите на Пентагона?
– Повтарям, военните са задължени от естеството на тяхната активност да градят сходни проекти. Такава подготовка за военни дейности те организират в Тихия океан и Близкия изток. А за какво съветската интервенция в Сирия се разви толкоз бързо и дейно? Отговорът е, че всичко деликатно бе проучено. Какви са благоприятни условия ни, какви сили и средства са нужни за разрастване на групировката и най-важното – всичко беше квалифицирано авансово, а в Сирия използвахме доста военна техника, хора, въоръжение и информационни системи.
А за Съединени американски щати войната в Европа е изцяло действително нещо. Американците разпростират трета подред бригада в Европа. Това са 4200 бойци, 250 танка, гаубици, 1700 спомагателни транспортни средства. Това решение излезе скъпо на Пентагона, над 3,4 милиарда $ за въоръжаване в Европа за 2017 година – 4 пъти повече, в сравнение с през 2016 година Тази бригада се разграничава от другите две бригади, ситуирани в Германия и Италия. За нея няма да има нови казарми в Полша, Румъния, България и балтийските страни. Личния състав и техниката ротационно ще се сменят на всеки 9 месеца. И това не е всичко. Планира се разполагане в Европа на още една, плюс една авиационна бригада.
СП: – Какво би трябвало да направи Русия в отговор?
– Нищо извънредно. Достатъчно е да осъществим личните си проекти за създаване на въоръжените сили и оперативната подготовка на театрите на военни дейности по стратегическите посоки.

Какво съставлява програмата Ibex

Програмата на разширение на промишлената база (Ibex) е създадена като мярка, гарантираща готовността на промишлеността за изискванията по време на война и изключителни обстановки и е ориентирана към събиране на информация за комерсиалните предприятия по целия свят, с цел да се улесни активността на американските въоръжени сили и работата им по ръководство на бедствията. Освен това задачата е да се обезпечи и опцията за потребление на тези търговски благоприятни условия при положение на потребност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР