Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA)

...
Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA)
Коментари Харесай

Антибактериалните сапуни – повече вредят, отколкото помагат

Агенцията за надзор на храните и медикаментите в Съединени американски щати (FDA) наскоро забрани антибактериалните сапуни, защото не обезпечават нито по-голяма сигурност, нито по-добра хигиена от елементарните, написа Business Insider.

„ Потребителите може да мислят, че антибактериалните миещи препарати са по-ефективни в предотвратяването на разпространяването на микроби, само че ние не разполагаме с научни доказателства, че те са по-добри от елементарните сапун и вода. “ – съобщи Джанет Уудкок, шеф на Центъра на проучване и оценка на медикаментите към FDA.

„ В реалност, някои данни сочат, че антибактериалните съставки може да носят повече щета, в сравнение с изгода в дълготраен проект. “ - прибавя тя. Забраната се отнася за артикули с 19 дейни съставки, в това число триклозан и триклокарбан - две необятно употребявани антибактериални средства.

Има „ обширна литература, която сочи, че триклозанът не носи изгоди, когато се употребява в „ действителни “ условия, спрямо елементарния сапун “ - декларира пред Chemistry World Алисън Айело, епидемолог от Университета на Северна Каролина, след разбор на серия от изследвания върху съставката.

Един от опитите сочи, че даже в лабораторни условия са нужни девет часа, с цел да може триклозанът да прояви антибактериалния си резултат. Това е много повече от 20-те секунди, за които хората могат да си измият ръцете.

Множество други проучвания са удостоверили, че миенето на ръцете, с антибактериален сапун не отстранява повече бактерии и не предотвратява повече болести от елементарния сапун. Просто работи по друг метод.

Докато елементарния сапун работи, като механично отстранява микробите от ръцете, антибактериалният съдържа химически субстанции, които могат да убиват бактериите или да потискат растежа им. И наподобява, положителният остарял способ с отмиването работи също толкоз добре.

Повече щета, в сравнение с изгода

Американската организация за надзор на храните и медикаментите записва триклозана през 1969 година и от този миг нататък съставката е добавяна към безчет сапуни, козметични и почистващи артикули. Но се оказва, че триклозанът освен не почиства по-ефективно от елементарния сапун, само че и вреди повече, в сравнение с оказва помощ.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР