Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) проверява дружеството Национален дворец

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) проверява дружеството Национален дворец
Коментари Харесай

Финансовата инспекция проверява две ключови обществени поръчки на НДК

Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) ревизира сдружението " Национален замък на културата - Конгресен център " за две от най-големите публични поръчки, свързани с подготовката на главната му постройка за престоящото председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година Това се споделя в отговор на организацията до " Дневник ".

Според отговора инспекцията е почнала на 8 юни, откакто в организацията е пристигнало писмо. В писмения отговор до " Дневник " не се прецизира кой е създателят на писмото и какво е наличието му. По съвпадане на същата дата Министерският съвет утвърждава в допълнение 28 млн. лева за ремонт и доставка на нова техника вместо поисканите от управлението на НДК 36 млн. лева Допълнителното, въпреки и орязано от кабинета, финансиране е в огромната си част точно за двете проверявани от АДФИ поръчки.

Инспекцията обгръща публичните поръчки за цялостния ремонт на постройката на НДК за към 21 млн. лв., като в сумата влиза и спомагателното финансиране от 5 млн. лева, и поръчката за доставка на конгресно-конферентна техника за 301 хиляди лева Държавната организация ревизира заплащанията по поръчките, подписаните контракти и основанията за смяната им.

Поръчката за цялостния ремонт на постройката бе извоювана от строителната компания " Галчев инженеринг ". В края на юни членът на Съвета на шефовете на сдружението Борислав Велков популяризира фотоси на чат със чиновник в НДК, от който се схваща, че е имало напън точно " Галчев инженеринг " да завоюва тази поръчка. Впоследствие пресцентърът на НДК популяризира позиция на служителя, в която той отхвърля да е писал до Велков.

Обществената поръчка за доставка на конгресно-офисна техника е спечела от " Динакорд - България " ЕООД, което е било единствен претендент в процедурата. Дружеството е спечелило още две поръчки на НДК за общата сума от 3.8 млн. лв. без Данък добавена стойност.

В отговора си до " Дневник " организацията показва, че е проверявала НДК три пъти в последните 6 години. Първата инспекция е от 2011 година и е за интервала 2008-2010 година Тя е открила нарушавания в Закона за публични поръчки, Наредбата за оповестяване на дребни публични поръчки, Закона за държавната благосъстоятелност и Закона за счетоводството. В резултат организацията е издала 44 акта на сдружението.

Втората инспекция е от 2013 година и е на договорите, които сдружението е сключило за наем на парцели и оповестените до тогава публични поръчки. Установени са нарушавания в Закона за публични поръчки и Правилника за реда за практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала, като са формирани 4 акта. Третата инспекция е от 2016 година и е по два контракта за спектакли от 2014 и 2015 година, като е намерено едно нарушаване по Закона за публичните поръчки.

Прокуратурата и краткотрайна комисия в Народното събрание също ревизират публичните поръчки, възлагани от НДК. Отделна инспекция на Комисията за финансов контрол пък откри, че сдружението не е спазвало закона, като не й се е отчитало на всеки три месеца.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Скандалът с НДК (18)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР