Агенцията по перспективни отбранителни научноизследователски разработки на САЩ (DARPA), която

...
Агенцията по перспективни отбранителни научноизследователски разработки на САЩ (DARPA), която
Коментари Харесай

Пентагонът налива пари в дизайн и производство на ДНК

Агенцията по перспективни отбранителни научноизследователски разработки на Съединени американски щати (DARPA), която се явява част от научното крило на Пентагона, ще вложи 32 млн. $ в проучвания по дизайн и произвеждане на ДНК.

Независимо от уверенията за мирни цели на програмата финансирането, получено от Пентагона, провокирало опасенията на някои американски учени.

Изследванията ще се организират в лабораторията „ Леярната “ (The Foundry) – взаимен план на Харвардския университет и Масачузетския софтуерен институт, оповестява RT, като цитира Gizmodo.

Съоснователят на лабораторията Робърт Никол е пионер в региона на приложението на правилата на промишленото произвеждане към изменение на ДНК. Технологията, която преди е прилагана при разшифроване на човешкия геном, в този момент може да чете гените на хиляди организми – от бактерии в земята до китове.

Точната поредност на ДНК ще бъде генерирана на компютър в самобитен чертеж. След това последователността на гените ще бъде сложена в живи кафези и ще продължи своя напредък в тях.

„ Хората употребяват блага на природата, които имат комплицирани химични структури. Преди нашите благоприятни условия по програмиране на живи кафези за възпроизвеждане на материали, напомнящи дърво или морски раци, само че с нови свойства, бяха лимитирани. Продуктите на синтетичната биология бяха лимитирани до дребни органични молекули. Искам да разширя границите на генното инженерство, с цел да има същите благоприятни условия, както и природата “, декларирал Никол при откриването на лабораторията.

„ Леярната “ си слага за задача да реши тези научни задания, с които не са се справили изследователските институти. Първите проучвания са извършени в границите на план по събиране на огромни генетични системи и е получил финансиране в размер на 7 млн. $.

В съдействие с датската компания DSM експертите от лабораторията са основали 6 милиона нуклеотида на синтетична ДНК, което ще рече два генома на елементарни бактерии.

Сега, когато перспективността на проучванията в тази област е била потвърдена, научното крило на Пентагона е готово да продължи финансирането в по-големи размери.

Според изказванията на уредниците на плана резултатите от проучванията ще бъдат употребявани в медицината и селското стопанство. Смята се, че посредством обработката на гени ще може да се въздейства на бактериалните процеси в растенията, като се понижи нуждата от торове.

Независимо от изказванията за мирни цели на програмата финансирането, получено от Пентагона, провокирало опасенията на някои американски учени.

Професор Франсис Бойл, създател на закона за биологичния тероризъм от 1989 година, декларирал през MWC News, че от времето на терористичните актове на 11 септември 2001 година Съединени американски щати са похарчили към 100 милиарда $ за създаването на биологично оръжие.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР