Агенцията по метрология и технически надзор проявява тежко укоримо бездействие

...
Агенцията по метрология и технически надзор проявява тежко укоримо бездействие
Коментари Харесай

Прокуратурата: Агенцията по метрология тотално бездейства за състоянието на язовирите

Агенцията по метрология и механически контрол демонстрира тежко укоримо безучастие като надзорен орган във връзка с положението на язовирите и язовирните стени. Това установи висша административна прокуратура след две инспекции.
Оказва се, че от близо 4000 язовира половината са в тежко положение и могат във всеки миг да доведат до нещастието в Бургаско. Въпреки това организацията по метрология не отхвърля до този миг да постанова насилствени административни ограничения, като прекъсване на активността на язовира, с цел да може да се извърши нужния ремонт.

От ведомството се оправдават, че законодателството е нeпълно и не им разрешава като надзорен орган да постановат тези ограничения. Шефът на ВАП Ася Петрова съобщи, че законът за водите ясно сочи, че такива наказания би трябвало и могат да бъдат налагани.

От инспекциите стана ясно, че 205 язовира са в предаварийно положение, т.е. те са сериозни. Само на шест от тях са формирани административни актове от страна на организацията по метрология. Друга уязвимост в работата на организацията е, че когато сформират актове не показват периоди за осъществяване, което значи, че този който не извърши разпореждането, не може да понесе никаква отговорност.

Така в последна сметка институциите си измиват ръцете, а язовирите остават непоправени. Пак по отношение на инспекциите и под напън на ВАП организацията по метрология е съставила акт на министъра на районното развиване, за това, че не са подхванати никакви ограничения за язовирната стена на язовир „ Бели Искър “. Там положението на оборудването е извънредно обезпокоително и от две години прокуратурата се пробва да накара контролните органи да си свършат работа.

Фрог сигнализира за проблемите със стената на язовир „ Бели Искър “ още при започване на годината.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР