Агенцията по храните тръгва на засилени проверки, заради предстоящите Великденски

...
Агенцията по храните тръгва на засилени проверки, заради предстоящите Великденски
Коментари Харесай

Инспекцията по храните стартира проверки преди Великден

Агенцията по храните потегля на засилени инспекции, поради идните Великденски празници. Инспекторите наблюдават за произхода и маркировката на агнешкото месо, както и дали яйцата се съхраняват вярно. Междувременно в касапница в плевенско бяха открити 50 тона месо без документи за генезис.

За да е несъмнено какво агнешко месо ще сложим на масата за Великден - тръгваме на ревизия с Агенцията по храните. В комерсиалните обекти инспекторите ревизират произхода на месото, маркировката и по какъв начин продуктите се съхраняват

„ Печатът потвърждава, че това агнешко месо е от регламентиран производител. Синият щемпел потвърждава, че агнешкото месо е с генезис България, аленият щемпел - че не е с генезис България”, изясни доктор Силвия Каменова, основен контрольор в регионална дирекция по сигурност на храните София- град.

За качеството клиентите могат да се ориентират и по цвета на месото.

„ Да бъде ярко розово, до червен да е цветът, консистенцията да е еластична, да няма една неспецифична неприятна миризма. Когато месото е остаряло, то се усеща като влезеш в самия обект”, добави тя.

Търговецът Кристина Маркова разяснява, че потребителите, които купуват агнешко месо, са тези, които могат да си го разрешат.

„ Цената към днешна дата е доста висока, не е като предходната година”, споделя тя.

А цената в един от комерсиалните обекти за агнешка плешка е 23, 50 за кг. Някои няма да купят агнешко за Великденската софра, като ще изберат за празника пържоли.

При констатиране на нарушавания глобите могат да стигнат до 6 хиляди лв.. Освен месото под зоркия взор на проверяващите са и яйцата, които ще боядисаме за Великден.

„ Абсолютно неприемливо е да се продават на открито. Не би трябвало да бъдат изложени на директна слънчева светлина, на тротоара, това са нерегламентирани търговци”, сподели още доктор Силвия Каменова.

Инспекторите ще взимат проби за салмонела от пратките с яйца, които влизат през границите на страната. Засилените инспекции ще продължат до 8 май.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР