Агенция по заетостта стартира нов проект за подпомагане на работодатели

...
Агенция по заетостта стартира нов проект за подпомагане на работодатели
Коментари Харесай

Агенция по заетостта стартира нов проект за подпомагане на работодатели Заетост за теб

 Агенция по заетостта започва нов план за подкрепяне на работодатели " Заетост за теб ". Целта на плана е да се даде поддръжка за реинтеграция в претовареност на безработните лица, останали без работа вследствие от зародилата пандемия и разпространяването на вируса COVID-19.

В отговор на провокациите, свързани с следения бърз ритъм на растяща безработица в страната, планът цели да окаже навременна поддръжка на работодатели за наемане на безработни лица посредством обезпечаване на дотация за претовареност. Тези действия, от една страна, ще спомогнат за по-бързото възобновяване на икономическите и индустриални процеси в предприятията, а от друга, ще се обезпечи предварителна защита от изпадане в продължителна безработица на записаните лица в ДБТ.

Бюджетът на плана е 160 000 000 лева, от които се дефинира национална квота в размер на 50 000 000 лева за предпочитано подкрепяне на работодатели от бранш " Хотелиерство и ресторантьорство " и " Туристическа агентска и операторска дейност; други действия, свързани с пътувания и резервации “.  Бюджета на плана планува и подкрепяне на  работодатели, които попадат в останалите възможни браншове, като те са разпределени на квотен принцип по общини и окрупнени на равнище област, според нивото на безработица, броя на новорегистрирани безработни лица след 13.03.2020 година и брой работодатели в съответната община.

В плана могат да вземат участие:

Работодатели, регистрирани по Търговския закон (ТЗ) и Закона за кооперациите, включително и общински предприятия по Търговски закон (чл. 51, алинея 2, изр. 1);

Работодатели, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ);

Работодатели, регистрирани по Закона за националните читалища.

Представители на целевата група по Проекта   

Целева група по плана са безработни лица, регистрирани в дирекции " Бюро по    труда " (ДБТ).

Лицата следва да не са били в трудови правни отношения с работодателя или        свързани с него предприятия по смисъла на Закона за дребните и междинните предприятия в интервал, не по-малък от 1 (един) месец от подаване на Заявката на работодателя.

След стартирането на план " Заетост за теб ", работодателите ще декларират работни места по електронен път, посредством подаване на електронна поръчка. Заявлението и всички съпътстващи приложения ще бъдат дейни на формалния уебсайт на Агенция по заетостта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР