Агенция Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за изготвяне на технически

...
Агенция Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за изготвяне на технически
Коментари Харесай

АПИ дава 1,2 млн. за ремонт на 30 отсечки – ето къде

Агенция „ Пътна инфраструктура “ започва социална поръчка за правене на механически планове за трайно подсилване на 30 сектора от републиканската пътна мрежа, наранени от срутища, свлачища и други геодинамични процеси.

Отсечките са в 12 области - Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Благоевград, София и Враца. С готовите планове Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще кандидатства за финансиране по Програма „ Околна среда “ 2021-2027 година В секторите са компрометирани подпорни стени, защитни мрежи и са нарушени диги на откосите от свлачищни и срутищни процеси. На някои места е наранено пътното платно и са нарушени ограничаващите системи.

Поръчката е в четири обособени позиции, а общата й планирана стойност е 1 092 950 лева без Данък добавена стойност, или над 1,2 милиона с налога. Кандидатите могат да подават офертите си до 20 март т. година

В първата обособена позиция е проектирането на укрепителните действия на 9 сектора от път III-8641 Пампорово - (Смолян - Стойките), път III-862 Пловдив – Бойково, път II-76 Тополовград – Харманли, път II-58 (Конуш - Черноочене) – Комунига и път II-37 Джурово – Панагюрище – Барутин. Третокласният път Пампорово - Стойките е най-кратката връзка от регионалния център Смолян до курорта „ Пампорово “. В правите от път Пловдив – Бойково, планувани за планиране, след значителни дъждове са се задействали срутищни процеси и постоянно върху пътното платно пада огромно количество скална маса. На второкласно трасе II-58 при разклона за Даскалово и Лясково придвижването се реализира единствено в една лента, заради проваляне на 200-метров сектор от платното.

Втората обособена позиция е за проектирането на укрепването на 9 сектора от третокласния път III-662 Твърдица – Елена на територията на областите Сливен и Велико Търново. Пътят минава през „ Твърдишки “ проход и е съществена връзка на общините Елена и Твърдица.

Третата обособена позиция е за планиране на трайно подсилване на пътното платно на 8 сектора в областите Перник, Кюстендил и Благоевград. Компрометираните прави са на път III-637 Вулкан – Пенкьовци, път II-62 Кюстендил - Дупница и път II-84 Юндола – Якоруда – Разлог. По трасето Кюстендил – Дупница минава натоварен трафик от и към Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Гюешево “. Пътят Юндола – Якоруда – Разлог реализира най-кратката връзка от Автомагистрала „ Тракия “ до курортните комплекси в Банско. Участъците, които се нуждаят от подсилване, са в региона на Якоруда, където минава и теснолинейката на БДЖ, което затруднява почистването на републиканския път при свличането на скални маси. Движението в двете прави от третокласния път Вулкан – Пенкьовци, планувани за планиране и подсилване, се реализира единствено в едната лента заради проваляне на платното и нарушено отводняване на пътя.

В четвъртата обособена позиция е включено правенето на механически план за трайното подсилване на 4 сектора в областите София и Враца. Отсечките са на път III-181 /СОП/ - Бистрица - Железница - Алино и път II-16 Зверино – Елисейна през Искърското дефиле. По пътя Зверино – Елисейна минава натоварен трафик и правата се употребява за обходен маршрут при прекъсване на придвижването по път I-1 Мездра - Ботевград. Участъкът, който се нуждае от подсилване, е в региона на Елисейна. При значителни превалявания в правата се свличат скални маси върху платното. Третокласният път Бистрица - Железница – Алино е съществена връзка на обитаемоте места Поповяне, Ковачевци, Алино и вилна зона „ Ярема “ със столицата.

Проектирането е планувано да се реализира в три междинни стадия. Бъдещите реализатори е належащо да извършат цялостни и детайлни инженерно-геоложки и хидрогеоложки изследвания за подготовката на техническия план. Изработването на техническия план е първата и наложителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия план ще се дефинират съответните строително-монтажни действия и ще може да се разпореди нужното възобновяване на секторите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР