Агенция „Пътна инфраструктура стартира две открити процедури за избор на

...
Агенция „Пътна инфраструктура стартира две открити процедури за избор на
Коментари Харесай

Стартирани са обществените поръчки за модернизацията пътя Калотина и Сливница

Агенция „ Пътна инфраструктура " започва две открити процедури за избор на реализатори на модернизацията на 31,5 км от път I-8 сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина " и Сливница. Индикативната им стойност е 258,6 млн. лева

Едната тръжна процедура е за „ Модернизация на път І-8 Калотина - Софийски околовръстен път от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка ". Това е секторът след Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина " до пътния възел при Драгоман. Общата му дължина е 14,5 км.

Индикативната стойност на плана е 141 667 715 лева без Данък добавена стойност. Част от средствата са обезпечени от Механизма „ Свързана Европа ".

Предвидено е уширение на съществуващия път, а в обособени сектори ще бъдат усъвършенствани геометричните му детайли за реализиране на планова скорост от 100 км/ч. Отсечката ще бъде с по две ленти за придвижване в посока и лента за спешно прекъсване. При км 12+520 ще бъде построен вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Ще бъдат построени 10 огромни уреди, две от които са при пътните възли „ Калотина " и „ Драгоман ".

Срокът за осъществяване на поръчката е 852 календарни дни.

Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 13 ноември т. година

Другата социална поръчка е за „ Изготвяне на механически план и строителство на план: Модернизация на път І-8 Калотина - п. в. „ Храбърско " от км 15+500 до км 32+447,20 и етапни връзки ". Това е секторът сред Драгоман и Сливница, с дължина 16,98 км. Индикативната му стойност е 117 млн. лева без Данък добавена стойност. Финансирането е от републиканския бюджет.

Ще бъде направено уширение на съществуващия път до габарит 27 м, с което двулентовият първокачествен път ще стане четирилентов. В обособени сектори ще се подобрят геометричните му детайли за постигане на планова скорост от 110 км/ч.

Срокът за осъществяване на поръчката е 910 календарни дни.

Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 16 ноември т. година

Път І-8 е част от главната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е част от направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута, който е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина " - София обезпечава връзка към трансевропейски кулоар „ Ориент/Източно Средиземноморски ".

Модернизацията на пътния сектор ще усъвършенства трансграничната връзка сред България и Сърбия и завършеността на магистралната мрежа по направлението запад-изток на българска територия. С построяването на правата ще се понижи времето за пътешестване и ще се обезпечат комфортни и безвредни условия за придвижване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР