Агенция пътна инфраструктура обяви обществена поръчка за изработване на идеен

...
Агенция пътна инфраструктура обяви обществена поръчка за изработване на идеен
Коментари Харесай

АПИ обяви обществена поръчка за скоростен път Монтана – София

Агенция пътна инфраструктура разгласи социална поръчка за разработване на абстрактен план за скоростен път Монтана – София с тунел под прохода „ Петрохан “

Приблизителната дължина на сектора е 82 км, а плановата скорост – 120 км/ч. Индикативната стойност на публичната поръчка за планиране е над 6 600 000 лв. без Данък добавена стойност. 

До 15 февруари 2024 година се одобряват предложения за изработването на уголемен абстрактен план, цялостни инженерно-геоложки изследвания и обстоен организационен проект за скоростен път Монтана – София с тунел под „ Петрохан “. 

Избраният реализатор ще би трябвало да изготви уголемен абстрактен план на трасе, което да свърже обхода на Монтана и Софийския околовръстен път. Новото трасе ще би трябвало да бъде съобразено с плана за създаване на скоростен път Монтана - Враца и автомагистрала „ Европа “. Необходимо е при създаването на идейния план да се заобикаля прекосяването през предпазени зони и територии и да се съблюдават всички условия в Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда, припомнят от АПИ. 

Срокът за осъществяване на поръчката е 365 календарни дни. 

Скоростният път Монтана – София, с тунел под прохода „ Петрохан “ е основен за националната и европейската транспортна мрежа. Направлението София – Петрохан – Берковица – Монтана – Лом е най-краткото трасе, предава БНР. 

Идеята за тунел по „ Петрохан “ е от много години и най-често се повдига преди парламентарни избори. През 2020 г. е направено прединвестиционно изследване. Подготвени са три вариантни решения за възстановяване на трасето на път II-81 с създаване на тунел. Поради съществуването на предпазени зони и местности и засягането им процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда са прекъснати за търсене на по-добро планово решение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР