Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че отпуснатите с постановление на Министерския

...
Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че отпуснатите с постановление на Министерския
Коментари Харесай

АПИ чака 400 млн. лева от винетки

Агенция "Пътна инфраструктура " разгласи, че отпуснатите с разпореждане на Министерския съвет близо 90 млн. лева за финансиране на дейностите на Националното тол ръководство (НТУ) са за възобновяване на разноски, направени за сметка на бюджета на АПИ от началото на годината. Пътната организация коментира също по този начин, че средствата ще се отпускат на части по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството на база фактическо осъществяване.

Тези детайлности отсъстваха от оповестеното в сряда решение на кабинета. Водещото в известието от "Дондуков 1 " бе, че парите ще послужат за активността на тол ръководството по събиране и администрацията на пътни такси и надзора върху доставчиците на услуги по събирането на таксите за изминато разстояние.

Ден по-късно АПИ прецизира, че при правенето на бюджета за 2019 година Министерството на финансите е възнамерявало средствата за ТОЛ-а по централния бюджет, а не по бюджета на Министерство на регионалното развитие за реализиране на надзор на разноските за новосъздадената конструкция. Както "Банкеръ' писа, Националното тол ръководство бе обособено през октомври предходната година. Идеята тогава бе общо 921 чиновници да постъпят на работа в звеното, само че към този момент няма публични данни дали тази численост е попълнена.

В позицията на пътната организация се прибавя следното: "Агенция „ Пътна инфраструктура “ е вторичен разпоредник с бюджетни средства към министъра на районното развиване и благоустройството. По тази причина отпуснатите 89 998 200 лева се явяват спомагателни към бюджета на Министерство на регионалното развитие, като част от тях са предопределени за възобновяване на разноски по контракта за планиране, създаване и въвеждане на електронната система за събиране на пътни такси на база време и на база изминато разстояние и за застраховане на разноските за заплати на чиновниците. "

От АПИ регистрират също по този начин, че приходите в бюджета от главната активност на националното тол ръководство - продажбата на винетки, до края на юли 2019 година са на стойност 281.4 млн. лв.. Очакваните приходи в бюджета до края на 2019 година от пътни такси са към 400 млн. лева, а прогнозните доходи от обезщетителни такси и налагани административни наказания и наказателни постановления в следствие от контролната активност на Научно-техническо управление са над 4.3 млн.лв.

Към 31 юли 2019 година събраните средства от обезщетителни такси възлизат на 2 247 237 лева Тези доходи не могат да се употребяват за разплащане на разноски по контракта с изпълнителя на смесената електронна система за събиране на пътни такси, защото могат да се разходват единствено за поддържането и строителството на републиканските пътища.

Добре знае се, че до въвеждането в употреба на тол системата, пътните такси са под формата на електронни винетки.

Очаква се тол системата да проработи от следващата година, откакто ГЕРБ промени Закона за пътищата и даде период на изпълнителната власт до 1 март 2020-а. Със законовите промени също по този начин бе анулирано задължението на Агенция "Пътна инфраструктура " да доставя товарните коли с нужните бордови устройства, посредством които ще се подава информация за изминато разстояние. Тази активност към този момент се прави от частни компании.

Освен това понастоящем не е построена най-ключовата инфраструктура за работата на тол системата. Става дума за построяването на стационарни контролни рамки. Чрез тази техника ще се подават данни за изминатото от товарните возила разстояние и на процедура ще се схваща дали те са си платили таксите. По проект би трябвало да бъдат построени 100 нови рамки, а 195 от съществуващите да бъдат осъвременени.

Тази активност е поверена на австрийското сдружение "Капш ", което завоюва публичната поръчка с контракт за 180 млн. лв.. От АПИ и "Капш " регистрират, че все още тол-системата е внедрена до степен, позволяваща започването на проби и тествания. Те започнаха предишния месец и ще продължат най-малко половин година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР