Агенция Пътна инфраструктура“ е изплатила близо 2 млрд. лв. през

...
Агенция Пътна инфраструктура“ е изплатила близо 2 млрд. лв. през
Коментари Харесай

Поддръжката на пътища през последните 3 години струва 1.9 млрд. лв.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ е изплатила близо 2 милиарда лева през последните 3 години за пътна поддръжка. А единствено след глобата на 47-ото Народно заседание Агенцията е упълномощила действия на стойност над 408 млн. лева Договорите на компаниите завършиха на 30 септември, но зимното разчистване е съвсем подсигурено, защото огромна част от новите договори са подписани.

Всичко това излиза наяве от информация, която Economic.bg получи от АПИ по Закона за достъп до информацията. От там предоставиха информация с всички заплащания към компаниите по към този момент изтеклите контракти, както и информация за броя на подписаните нови договори за зимното разчистване.

Припомняме, че въпросните контракти за настоящ ремонт и поддръжка (ТРП) се трансфораха в голям проблем през последната година. Заради надскочените в пъти стойности ръководещите ги жигосаха като „ противозаконни “. Другият недостатък е, че компаниите са правили съществени поправки, прикрити като настоящи.
Колко излиза поддръжката на пътища в страна?
Фирмите, с които АПИ подписа контракти в интервала 2018 – 2019 година за настоящия ремонт и поддръжка на пътищата и автомагистралите в страната, са получили над 1.9 милиарда лева Това е сумата, разплатена за интервал към 3 години, т.е. от началната дата на договорите до датата на нашето питане – 24 октомври. Казано по-просто – страната заплаща към 600 млн. лева всяка година за пътно поддържане. Предвид дължината на републиканската пътна мрежа – към 20 хиляди км. – сумата наподобява по-скоро скромна. 

След решението на Народно събрание от април месец пък АПИ е упълномощила действия на стойност 408.3 млн. лева с Данък добавена стойност. Припомняме, че едвам в сряда стана ясно, че Пътната организация е подписала двустранни протоколи, с които удължава работата по незавършени обекти до 20 ноември.

„ В осъществяване на Решение на Народното събрание, обнародвано в бр. 32 на Дъждовни води от 26.04.2022г., АПИ се задължава да предприеме всички нужни правни и в действителност дейности по възлагането на нови действия по подписаните контракти за поддържане. За застраховане на поддържането на републиканските пътища са предоставени ремонтни действия на обща стойност 408.3 млн. лева с Данък добавена стойност. “

Дали са сертифицирани и платени парите, не е ясно. Ако не са, то сумата ще се прибави към претенциите на сектора и най-вероятно депутатите от 48-ото Народно събрание ще би трябвало да вземат решение дали парите да се изплатят.

Най-скъпа е поддръжката на пътища в областите Пазарджик, Пловдив и София, излиза наяве от справката, с която екипът ни разполага. Пътната организация е изплатила над 212.6 млн. лева от ноември 2019 година до момента на компания „ Европейския пътища “ АД, която дава отговор за област Пазарджик. Фирмата дава отговор и за пътищата в област Пловдив. Контрактът е подписан през октомври 2019 година като от този момент до момента изплатените средства са в размер на над 102 млн. лева Следващият безценен договор е за поддръжката в област София. Той е подписан през декември 2019 година, като от този момент до в този момент ДЗЗД „ Политическа партия София “ е получило над 158 млн. лева

Най-евтино е поддържането на пътища в областите Кюстендил, Габрово и Видин. ДЗЗД „ Нивел – Политическа партия “ е получила през последните три години (договорът е подписан през ноември 2019 г.) малко над 13.8 млн. лева за поддръжката в област Кюстендил. За тази в област Габрово АПИ е изплатила над 16.3 млн. лева на ДЗЗД „ Консорциум Габрово 19-24 “, като контрактът е подписан през април 2020 година Почти по същото време – юни 2020 година – АПИ е подписала контракт за пътищата в област Видин с ДЗЗД „ Видин 2019 “. Оттогава до момента изплатената сума е в размер на малко над 14.3 млн. лева

По отношение на автомагистралите, най-скъпо е поддържането на „ Тракия “ (на територията на ОПУ София, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора), както и на „ Марица “ (на територията на ОПУ Стара Загора). Държавното сдружение „ Автомагистрали “ отговаряше за оборудванията, като договорите за това са подписани надлежно през август 2019 година и септември 2020 година От тези дати досега сдружението е получило над 232 млн. лева по контракта за „ Тракия “, а по този за „ Марица “ – над 107 млн. лева

Отново за поддръжката на „ Марица “, само че на територията на ОПУ Хасково, АПИ е изплатила над 10.4 млн. лева на „ АБ “ АД, която има подписан контракт от декември 2018 година Това е и един от най-евтините договори при автомагистралите.

Справка_плащания by Gloria Hristova on Scribd



Всички тези суми обаче най-вероятно ще набъбнат поради това, че компаниите ще работят до 20 ноември, с цел да завършат ремонтите и поради това, че съгласно решението на Народно събрание, Регионална комисия би трябвало да реши за останалите 550 млн. лева. 

Веднага откакто служебното държавно управление пое ръководството, районният министър Иван Шишков съобщи, че пътно-поддържащите фирми ще получат 200 млн. лева. за осъществени действия като се преструктурира бюджета на АПИ. Фирмите обаче споделяха, че страната им дължи общо 720 млн. лева за тези действия.
Зимното разчистване
Сключването на договори за зимното разчистване е на крайна права. От АПИ дадоха отговор за Economic.bg, че към 1 ноември са подписани към този момент 28 контракта с определените реализатори, като се действат и останалите 4 броя. Избраните компании ще поддържат пътищата в страната единствено за интервал от 7 месеца.

Справка_договори За „Задгранични паспорти" (отдел на МВР) by Gloria Hristova on Scribd



Припомняме, че търгът за избор на компании бе стартиран от настоящия длъжностен министър Иван Шишков по бързата процедура. Мегатърговете пък, по които АПИ можеше да избере реализатори за идващите 3 години, бяха прекъснати.
Драмата с парите на пътните компании
Драмата с пътните компании се заформи предходната година, когато някогашният длъжностен районен министър Виолета Комитова разкри, че при планирана стойност на подписаните договори към 711 млн. лева, са възлагани действия за 3.3 милиарда лева Освен това преобладаваща част от компаниите са правили съществени поправки под маската на настоящи. Това даде съображение договорите да бъдат спрягани като „ противозаконни “, тъй като са надскочили с 50% прогнозната си стойност. Така Комитова поведе борба с компаниите и подписа съглашения с тях, като договорите им трябваше да бъдат прекъснати през юни 2022 година, с цел да може по-късно да бъдат извършени нови търгове с нови компании. Комитова остави опция АПИ да разпорежда само зимното разчистване и спешни поправки.

Така кабинетът „ Петков “ и районният министър Гроздан Караджов се оказаха с вързани ръце, без опция да разпореждат настоящи поправки. През април 47-ото Народно събрание одобри решение, с което АПИ получи опция да продължи ремонтите и да се разплати на половина с компаниите за дейностите, осъществени преди 2 години. Пътните компании получиха 655 млн. лева, като останалите 550 млн. лева трябваше да бъдат утвърдени от Регионалната комисия в Народното събрание. Заради надскочената в пъти стойност на договорите, тяхното деяние трябваше да бъде прекъснато на 30 септември.

До тази дата обаче АПИ не съумя да избере нови компании, които да поддържат пътищата преди зимния сезон. Темата бе изключително гореща в последните дни на кабинета „ Петков “, когато представителите на „ Продължаваме промяната “ влязоха в изострен спор с някогашния районен министър на „ ИТН “ – Гроздан Караджов дали контракти са законни или не поради надскочените си стойности и дали митингите на сектора са основателни.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпътно поддържане зимно разчистване Агенция пътна инфраструктура ПоследниНай-четениИнфраструктура 44 Поддръжката на пътища през последните 3 години коства 1.9 милиарда лева Компании 24 Оперативните резултатите на Generali не престават да порастват Инфраструктура 120 Алексиев чака подписано съглашение за „ Дунав мост 3 “ през декември Европари 528 Кабинетът се разбърза в опит да избави парите за автомагистрала „ Европа “ Компании 11128 Фурор в енергетиката: Българска компания измежду 15-те най-големи в ЦИЕ Компании 9726 Преди пазарния взлом Dronamics ще тества още едно българско летище Компании 7094 Първа в света: Amazon изтри $1 трлн. пазарна капитализация Крипто 5260 Обрат на 180°: Binance отхвърли да избавя FTX и срина криптовалутите Всички новини15:30 Компании 44 Оперативните резултатите на Generali не престават да растатОще от ИнфраструктураВиж всичкиАлексиев чака подписано съглашение за „ Дунав мост 3 “ през декемвриКабинетът се разбърза в опит да избави парите за автомагистрала „ Европа “ЕС финансира с 1 милиарда евро модернизацията на пристанище КонстанцаОмагьосан кръг от изтекли контракти: АПИ има проблем с маркировката Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР