Агенция "Митници" ще престане да съществува в сегашния си вид

...
Агенция "Митници" ще престане да съществува в сегашния си вид
Коментари Харесай

Закриват Агенция Митници на Ивановден

Агенция "Митници " ще престане да съществува в настоящия си тип на Ивановден. На 7 януари 2019 година приходната организация ще бъде главно преструктурирана.Това е записано в план за промени в Устройствения устав на организацията, препоръчани от финансовия министър Владислав Горанов за публично разискване.

Агенцията ще бъде преобразувана в Централно митническо ръководство и в пет териториални дирекции, планува документът. Сегашните митници на "Аерогара София ", в Бургас, Варна, Лом, Пловдив, Свищов, Столична, Русе и Югозападна ще се трансформират в Тракийска, Югозападна, Дунавска, Северна морска и Южна морска.

"С промяната ще се реализира облекчение на администрацията от непотребни структури, увеличение на оперативния състав за сметка на управителните фрагменти и усъвършенстване на натовареността на митническите чиновници ", разгласи финансовият министър Владислав Горанов преди време. И увери, че изрично няма да се сливат Национална агенция за приходите и митниците, каквито изказвания се появиха.

Финансовият министър получава правото да основава, да преобразува и да закрива териториални дирекции. В преструктурираната митница ще има нови длъжности, както и специфичен ред за пораждане и преустановяване на правните отношения за избрани длъжности.

Всяка териториална дирекция ще бъде ръководена и от шеф, който ще бъде назначаван от шефа на Агенция "Митници ", в съгласие с министъра на финансите. Всеки от тях пък ще има двама заместници. Техните правни отношения могат да бъдат прекратявани без предупреждение и по преценка на финансовия министър. Същото предписание ще важи и за основните шефове и за шефовете, на които ще бъде поверено управлението на общата и на профилираната администрация.

Сегашните дирекции "Митническо разузнаване и следствие " и "Информационни системи и аналитична активност " получават по-висок сан - те ще бъдат преобразувани в основни дирекции.

Администрацията в Централното ръководство и в териториалните дирекции ще бъде разграничена на обща и профилирана.

Численият състав на митниците няма да се трансформира, само че ще има вътрешни разбърквания, написа още в документа. В момента в централното ръководство на митниците на щат работят 560 души. От тях общата администрация е от 135 души, проведени в пет дирекции. Специализираната администрация се състои от 406 души в шест дирекции.

Предложението планува числеността на Централното митническо ръководство да се удвои - от 560 на 1304 щатни бройки, като се усъвършенстват и преструктурират в този момент съществуващи звена.

Новата конструкция планува 1304-те бройки да бъдат разпределени в пет дирекции за обща администрация и в основни дирекции “Митническо разузнаване и разследване”, “Информационни системи и аналитична дейност” и в още три дирекции, плюс инспекторат и звено за вътрешен одит.

Инспекторатът пък получава нови пълномощия, с цел да може по-ефективно да пресича нарушавания на разпоредбите и корупция. Всички чиновници са длъжни да оказват цялостно подпомагане на инспекторите. А те пък към този момент ще имат право на свободен достъп до всички пространства, документи и информация, в това число и електронни, системите за ръководство и надзор. Инспекторите могат да изискват всевъзможни документи, данни, сведения и информации от който преценяват, с цел да правят ефикасен надзор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР