Агенция Медицински надзор започва проверка в УМБАЛСМ Пирогов и в

...
Агенция Медицински надзор започва проверка в УМБАЛСМ Пирогов и в
Коментари Харесай

След смъртта на Даная: Медицински надзор проверява Пирогов и ИСУЛ

Агенция " Медицински контрол " стартира инспекция в УМБАЛСМ " Пирогов " и в ИСУЛ за възможни нарушавания при лекуването на 15-годишната Даная.

Момичето умря през май 2023 година след къс престой в " Пирогов " поради затруднения от хематологично заболяване, което е довело до утежняване на положението ѝ след удряне на главата. Даная изгуби живота си, а органите ѝ бяха дарени на четирима нуждаещи се пациенти по решение на родителите ѝ.

Пред bTV майката на детето Ани Стоянова споделя за серия от несъответстващи обстановки, през които е минала, до момента в който Даная е минала през незабавния кабинет, отделението по неврохирургия и реанимацията на незабавната болница.

В деня след контузията, момичето е заведено в " Пирогов " поради характерното ѝ положение. Дежурният неврохирург ѝ назначава единствено рентген и преценя, че няма мотив за терзания и изписва единствено обезболяващо поради мощното ѝ главоболие.

Не са осъществени други образни проучвания макар данните за хематологичното ѝ заболяване, не е призната за наблюдаване. В продължение на една седмица обаче болката ѝ не стопира. Даная е водена на проучвания в ИСУЛ, а на 5 май е призната в " Пирогов " и едвам тогава се прави скенер, на който се вижда, че има хематом.

Един от първите проблеми се оказва неналичието на медикамент за кръвосъсирване, поради който Стоянова е трябвало да отиде персонално до ИСУЛ, с цел да обезпечи - тъй като в " Пирогов " нямали налично.

В отделението се оказва, че няма дежурен неврохирург, а до момента в който Даная се утежнява, майката споделя, че е общувала единствено с медицински сестри. Коремен хирург е извикан в среднощ, откакто детето почнало да повръща кръв - единствено с цел да откри, че повода не е във вътрешните органи.

На идващия ден одобряват Даная в реанимацията, като в този миг Ани Стоянова разгласява незабавен зов в обществените мрежи за помощ с контакти със експерти. Тогава тя разказваше по какъв начин детето лежи в детската реанимация с оток на мозъка, а неврохирурзите давали съвещания по телефона, тъй като " всички честват ".

Пред bTV Стоянова споделя, че малко по-късно началникът на Детската неврохирургия в " Пирогов " доктор Михаил Захаринов я извикал на среща в кабинета си и почнал да ѝ крещи: " Вие малоумни ли сте? Как може да сте толкоз елементарни? Какво ми пишете в обществените медии? Ето в този момент поради вас това дете, тъй като натискате за тази интервенция, ще почине на масата, поради вас, вие сте отговорни, тъй като сте малоумни ", цитира тя думите му.

Оказва се, че мотив за абсурда е позвъняване на тогавашния длъжностен министър Асен Меджидиев до шефа на " Пирогов " доктор Валентин Димитров и до доктор Захаринов.

Проверката по документите от болничното заведение също демонстрират, че Даная е преглеждана и лекувана от специализанти, а не от неврохирурзи.

Момичето е оперирано на 7 май, само че на идващия ден положението ѝ се утежнява непоправимо, а на 9 май то изпада в мозъчна гибел.

От " Пирогов " са отказали да разясняват случая пред bTV поради " започващите вътрешни инспекции по случая ". Те настояват, че досега няма подадена тъжба до тях от засегнатото семейство и няма институционална инспекция.

От " Медицински контрол " са изпратили писмо до медията, в което удостоверяват, че инспекцията към този момент е планувана за края на септември.

“Искам да схвана истината, да ми бъде показана по метод, по който да допускам. Защото едно е да знаеш, че обстановката е била такава, че детето не е могло да бъде избавено, и напълно друго е да знаеш, че тя е могла да бъде избавена и че не е. Защото въпросите, които си задаваш са ужасни - ставаш с тях и лягаш с тях.... ”, споделя майката на Даная.

Наскоро Ани Стоянова основа фондация на името на починалата си щерка, която е ориентирана към идеята на детското опазване на здравето в България.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР