Агар-агар е продукт с растителен произход, получен от червени водорасли.

...
Агар-агар е продукт с растителен произход, получен от червени водорасли.
Коментари Харесай

Агар-агар - японското чудо

Агар-агар е артикул с растителен генезис, получен от червени водорасли. Можете да го употребявате при изработката на пудинги, желета, мармалади, конфитюри, кремове, само че и освен. Ето какви са неговитеполезни свойства и по какъв начин да го използваме.

Какво е агар- агар

В Япония агар -агар, прочут също с името на kanten, се употребява над 350 години. Употребата му се е популяризирала в Китай, Корея и останалата част от Далечния изток. През последните години агар-агар се популяризира и в Европа и намира приложения главно в подготовката вегетариански ястия.

Агар-агар има високото наличие на клей и карагенан (вещества, които трансформират течността в желе). Тези субстанции се извличат от разнообразни типове червени водорасли, по-специално от Gracilaria и Gelidium. Основни производители са Испания, Чили и Япония. Агар -агар или просто агар се получава посредством отнасяне, обработка и изсушаване.

Ползи от агар-агар

Агар-агар, като се изключи че е извънреден сурогат на желатина (получен посредством разтваряне и следващо изпаряване на животинска съединителна тъкан), само че и е по-стабилен и има високо наличие на минерални соли, като калций, калий, йод, магнезий, фосфор. Има малко количество на калории.

В допълнение на това, може да се добави, че има богато наличие на разтворими фибри, което го прави дейно средство за отбрана при запек. Тези нишки, които са в контакт с течностите, набъбват и основават възприятието за задоволеност.

 Желе

Съвети за потребление на агар в кухнята

Обикновено агар -агар се продава на прахуляк. Може да си купите продукта и на люспи, само че тези две форми са по-трудни за приложимост. За подготовка на гела се употребяват 2 супени лъжици агар- агар за литър течност. Прахът би трябвало постоянно да бъде разперен в гореща течност (мляко, вода и т.н.), като се разбърква в продължение на няколко минути (най-малко 3 минути).

Агар- агар изисква бързо загряване, само че за по-дълго време, с цел да се втвърди. Желатинът, в реалност, не се втвърдява незабавно. Сместа остава течна, до момента в който е още доста гореща или на огън. Желирането се случва, когато температурата спадне под 40 ° С. В случай, че са се образували бучки, просто сложете всичко назад на огъня.

Агар е термо-обратимо, тъй че желираната примес може да се разтвори още веднъж и още веднъж и да се желира без проблеми. С течение на времето, агар- агар може да загуби своята желираща мощ, тъй че е за предпочитане да се употребява в границите на 6 месеца от покупката.

За по-дълго потребление е задоволително да се усили дозата на прахуляк в съединението. Употребата на агар-агар предлага за хора с цьолиакия /заболяване, породено от нетърпимост към глутена/, тъй като е натурален и няма наличие на глутен.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР