Африканският съюз ще стане постоянен член на Г-20, казва Моди от Индия

...
Африканският съюз трябва да се присъедини към Групата на 20-те
Коментари Харесай

Африканският съюз трябва да се присъедини към Групата на 20-те (G20) като постоянен член, обяви премиерът на Индия Нарендра Моди в събота, когато откри среща на върха на лидерите в Ню Делхи за най-богатите нации в света.

Във встъпителната си реч Моди покани председателя на Африканския съюз Азали Асумани да заеме мястото си като постоянен член на групата, докато други лидери аплодираха и гледаха.

Моди събира глобални лидери в Ню Делхи, докато трайните разделения относно войната на Русия в Украйна продължават да се задълбочават, поемайки отговорността за изнасянето на дискурс по някои от най-належащите проблеми, включително глобалните икономически сътресения и климатичната криза, която изисква спешни действия от най-богатите в света нации.

„Днес, като президент на Г-20, Индия призовава света да се обедини, за да трансформира глобалния дефицит на доверие в дефицит на доверие и надеждност“, каза Моди по време на встъпителните си бележки.

„Това е моментът всички ние да се движим заедно... Независимо дали става въпрос за разделението между Севера и Юга, разстоянието между Изтока и Запада, управлението на храните и горивата, тероризма, киберсигурността, здравеопазването, енергийната или водната сигурност, ние трябва намерете солидно решение за това за бъдещите поколения.“

Африканският съюз е континентална организация, състояща се от 55-те държави-членки, които съставляват държавите от африканския континент.

Той отдавна е поканен гост на срещата на Г-20 заедно с други големи глобални организации, включително Световната банка и Международния валутен фонд.

Тази стъпка обаче ще направи органа постоянен член – както е Европейският съюз – потенциално превръщайки Г-20 в Г-21 и давайки на африканския блок място на първия ред в един от най-мощните глобални органи за управление в света.

Откакто пое председателството на Г-20, Моди се стреми да утвърди репутацията на Индия като лидер на нововъзникващи и развиващи се нации, известни като Глобалния юг, настоявайки за засилено сътрудничество с по-богатите нации, за да помогне за осигуряването на жизненоважни финансови спасителни линии.

Моди вече е говорил за намерението си да включи Африканския съюз в групировката.

„Когато казваме, че виждаме света като семейство, ние наистина го мислим“, каза Моди в интервю преди срещата с Press Trust of India, една от най-големите информационни агенции в Индия.

„Африка е основен приоритет за нас дори в рамките на Г-20. Едно от първите неща, които направихме по време на нашето председателство на Г-20, беше да проведем срещата на върха „Гласът на глобалния юг“, на която присъстваха ентусиазирани представители на Африка.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР