Африканскатa чума по свинете вече е на броени километри от

...
Африканскатa чума по свинете вече е на броени километри от
Коментари Харесай

Африканскатa чума по свинете вече е на броени километри от България

Африканскатa чума по свинете към този момент е на броени километри от България, оповестява Българска национална телевизия. Последното огнище е в региона на румънския град Кълъраш, на 15 км от Силистра.

От Министерството на земеделието и храните оповестиха, че оградата по границата ще бъде приключена до края на идната седмица. А ловните сдружения в страната са подготвени да взимат проби от всяко отстреляно животно, написа novini.bg.

Всяка дива свиня, която стане обект на лов или бъде открита в безпомощно положение, ще се изследва освен за трихинелоза, само че и за рисковото екзотично заболяване.

В пазарджишкото ловно рибарско съдружие към този момент разполагат с комплектите за взимане на проби за проучване на африканската чума по дивите прасета.

Двама души от всяка ловна дружинка са инструктирани по какъв начин да събират материал за проучване. Заболяването не е рисково за индивида, само че може да го трансформира в предявител на устойчивия вирус.

За да се ограничи заплахата от заразяване и на дивите и на питомните свине отстреляната норма на множеството сдружения в страната тази година е увеличена.

В България към този момент няма регистриран случай на африканска чума. Очаква се самостоятелния лов на дива свиня да се засилва при започване на септември. А оградата по границата с Румъния ще би трябвало да потвърди своята успеваемост в размножителния интервал на животните през октомври.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР