Африка привлича едва 5 % от световния туризъм въпреки възхитителните

...
Африка привлича едва 5 % от световния туризъм въпреки възхитителните
Коментари Харесай

Африка иска да развива туризма

Африка притегля едвам 5 % от международния туризъм макар възхитителните неща, които може да предложи - от египетските пирамиди и водопада Виктория до сафарита измежду дивата природа и безкрайни линии девствени плажове.

Ключът към разгръщането на големия капацитет на континента обаче може да бъде еко-туризмът, запознаването с разнообразни култури, вътрешните пътувания и политическата непоклатимост. Това показаха специалисти на конференция за туризма в Африка, проведена предходната седмица от Airbnb в Кейп Таун.

" Когато погледнете към сполучливите истории, те са в страни, които са възприели драговолно тези трендове ", показва ръководещият шеф на Африканската туристическа асоциация (АТА) Наледи Кхабо.

" Когато се вгледате в страните, които сложиха устойчивостта в центъра на политиката си, като Танзания или Руанда, ще установите, че притеглят доста мощно избрани туристи ", добавя той.

Еко-сафаритата и нощувките без въглеродни излъчвания притеглят от ден на ден туристи от Европа и Северна Африка.

Броят на туристите, посещаващи Танзания, е повишен над два пъти от 2006 година до над 1 милион души, които са съдействали за 14 % от брутния вътрешен артикул на страната, съгласно Tanzania Invest.

Кхабо, който приказва от името на африканския туристически бранш, показва, че друга сполучлива история е Република Южна Африка, " която предизвиква разнообразяването на туристическите си артикули оттатък сафаритата ".

Южна Африка претърпява взрив на туризма, който предлага на пътуващите необикновени прекарвания, като ги води до небогати градчета и селски общности, наред с винарни и първокласни ловни хотели.

Абигейл Мбало основава концепцията 4RoomEkasi, с цел да покаже на гостите храната и метода на живот на чернокожите общности в Южна Африка.

" Започнахме развиването на туризма в селските и градски области. Сега започваме да следим включване на разнообразни културни общности. Тези сфери бяха неразвити ", показва тя.

Безопасна дестинация за пътешестване?

Секторът на туризма е значим шеф за бедните чернокожи поданици на Република Южна Африка и основава близо 700 000 работни места - рядка история за триумф в страна, където безработицата е близо 27 %.

Световната банка похвали новата наклонност за туристически планове, основани в локалните общности като плана на Мбало, защото те основават благоприятни условия за дамите и младежите.

" Всеки нов бизнес, дестинация, маршрут или клиент основава благоприятни условия за локалните хора ", показва Световната банка в изказване.

Докато доста дестинации в Африка се стремят към твърдата валутата на задграничните посетители, Кения влага мощно в поощряване на вътрешния туризъм.

Страната се насочи към стимулиране на вътрешните пътувания след спада в броя на задграничните гости, последвал безредиците, съпроводени с принуждение, и нападенията на престъпни групировки през последните години.

" Успяхме да развием вътрешния пазар, 21 % от клиентите на Airbnb са локални. Това ни е от изгода ", уточни кенийският министър на туризма Наджиб Балала на конференцията.

Туризмът, който е вторият максимален мотор за нарастването на кенийския БВП, е отчел стойност от 1,2 милиарда $ през 2017 година.

Много страни на континента обаче срещат усложнения в опитите си да примамят задгранични гости, които се опасяват от политическата неустойчивост и принуждение.

" Най-голямото предизвикателство са предубежденията ", споделя Кхабо.

" Понякога заплахата е същинска, само че от време на време единствено се допуска, че има такава ", добавя той.

Преобразяване на Руанда

Руанда е страна, която сполучливо промени международния си имидж. Малката източноафриканска страна бе опустошена от геноцид през 1994 година, само че от този момент се утвърди като първокласна дестинация.

" Туризмът е номер едно като източник на задгранична валута, което е удивително събитие в страна като Руанда ", споделя Розет Ругамба, която бе назначена от президента Пол Кагаме за началник на туризма в Руанда сред 2003 и 2010 година.

" Той има голям принос за построяването на имиджа на страната ни ", добавя тя.

Зимбабве, където се организират някои от най-хубавите ловни сафарита в Африка и на чиято територия се намира водопадът Виктория, се радва на мощно нарастване в броя на туристите, откогато дългогодишният деспот Робърт Мугабе се отдръпна от властта през ноември.

Броят на туристите, посещаващи водопада Виктория, е скочил с близо 50 % през първото тримесечие на настоящата година, само че туризмът в страната към момента не е достигнал цялостния си капацитет.

" Сега от африканските държавни управления и препоръките за развиване на туризма зависи да бъдат по-активни в превъзмогването на предубежденията ", добавя Кхабо.

Африканска страна, чийто туристически бранш бе подложен на мощен напън, е Египет. Някога магнит за туристите, от протеста през 2011 година Египет регистрира стесняване на броя на посетителите макар голямата притегателна мощ на пирамидите и Червено море.

Друг сходен образец е Демократична република Конго, която от години е разкъсвана от политически и етнически вълнения, постоянно съпроводени с жертви.

" Демократична република Конго може да предложи извънредно доста, в това число горили, девствени национални паркове и димящи вулкани. Сега обаче туризмът е стеснен поради (опасения за - бел. прев.) сигурността и сигурността ", показва Анита Мендирата, създател на текстове за туристически издания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР