Афганистанските заявиха в сряда, че заплахата, която представлява групировката

...
Афганистанските заявиха в сряда, че заплахата, която представлява групировката
Коментари Харесай

Талибаните твърдят, че държат „Ислямска държава“ под контрол в Афганистан

Афганистанските обявиха в сряда, че опасността, която съставлява групировката " " в страната, е " повече или по-малко под надзор " макар неотдавнашните кървави набези, при които починаха десетки хора.

Говорителят Забихула Муджахид съобщи на конференция, че ИД " не съставлява огромна опасност ", като добави, че към 600 членове или симпатизанти са били задържани, откогато талибаните поеха контрола над страната в средата на август, заяви Агенция Франс Прес.

Той съобщи, че измежду хванатите има даже няколко дами, които ще бъдат разпитани от други дами.

" Те не са доста в, тъй като нямат поддръжката на народа ", сподели Муджахид, като добави, че талибаните не престават интервенциите против ислямистките си врагове.

Сунитска формация като талибаните, групировката " Ислямска страна " е по-крайна и се застъпва за " световен джихад ", а не за национална битка.

Групата стана известна, когато през 2014 година прогласи халифат в Сирия, вдъхновявайки редица свои разклонения на други места, в това число " Хорасан " - исторически район, обхващащ елементи от сегашен Афганистан, Иран, Пакистан и Туркменистан.

Муджахид съобщи, че за разлика от своя аналог в Близкия изток, ИД-Хорасан е формирана най-вече от локални бойци и че наличието ѝ в Афганистан не съставлява опасност за други страни.

Въпреки това групировката пое отговорност за поредност от кървави набези след връщането на талибаните на власт.

При едно от последните, при започване на ноември, бойци на ИД нахлуха в Националната военна болница в Кабул, убиха минимум 19 души и раниха над 50.

ИД-Х намерено се насочва против шиитското малцинство - което счита за еретично - и по-специално към хазарите.

При нападенията на ИД по-рано тази година против две джамии, известни измежду хазарите, бяха убити над 120 души.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР