Адвокатурата няма да образува дисциплинарни производства срещу двама от адвокатите,

...
Адвокатурата няма да образува дисциплинарни производства срещу двама от адвокатите,
Коментари Харесай

Адвокатурата няма да наказва Петьо Еврото и още едно от "Осемте джуджета"

Адвокатурата няма да образува дисциплинарни производства против двама от юристите, чиито имена се оказаха забъркани в злокобната сага " Осемте джуджета ", освен това като съществени настоящи лица, откри инспекция на " Капитал ". Видинската и пазарджишката адвокатски сътрудници са отказали да стартират процедурата против Петьо Петров и Десислава Коцева с мотив, че в тази ситуация няма данни за нарушаване на Закона за адвокатурата, въпреки че той дефинира като нарушаване и уронването на престижа и достолепието на специалността.

Междувременно, Софийската адвокатска гилдия (САК) е образувала дисциплинарни проэизводства, които към този момент завършиха с наказване на двете други забъркани адвокатки - Магдалена Мончовска и Цветелина Цветкова, въпреки че тяхната роля на фигуранти в тази незаконна мрежа е надалеч по-незначителна.

Разследването на фондация " Антикорупционен фонд " (АКФ), озаглавено " Осемте джуджета ", разкри престъпна мрежа за рекет за преодоляване на бизнеси и други активи, в основата на която в действителност стои прокуратурата - нейните пълномощия се употребяват за напън, принуда и безусловно за обир, освен това с благословията на основния прокурор (който и да е той) и ръководителите на спецпрокуратурата. Публично лице на тази престъпна мрежа е някогашният следовател и в този момент юрист Петьо Петров, прочут като Петьо Еврото, който, съгласно следствието е нещо като изпълнителен шеф на цялата мрежа благодарение на брачната половинка си Любена. Очевидно е, че зад тази фасада стоят доста по огромни разклонения и доста по-мощни фигури.

В понеделник, където нещата стават още по-брутални - участниците в мрежата " Осемте джуджета " не просто заплашват набелязаните жертви с физическо заличаване, само че и очевидно имат подготвеност да го извършат.

Бизнесменът Явор Златанов споделя по какъв начин е бил трансфорат в неработоспособен откакто е бил хвърлен в ареста от спецпрокуратурата и спецсъда, а рекетът към него бил официализиран от юрист Десислава Коцева. На срещата си с него тя се държала като мутра и го заплашила, че в случай че не прави това, които му се каже - да трансферира бизнеса си на който му посочат, " ще изчезне в пандиза ".
Явор Златанов Източник: Скрийншот/
" Каза ми,че бебето ми ще остане без татко, че нейните началници ще ме вкарат в пандиза и няма в никакъв случай да изляза от там. " Аз не знам на кого казваш Пепи Еврото, само че господин Петров е доста авторитетна персона. И в идващите седем години, до момента в който Иван Гешев е основен прокурор, вие ще вършиме тъкмо това, което ви кажем, тъй като в случай че не го вършиме, ти ще седиш в пандиза, до момента в който не изчезнеш ", споделя той.

В предходните епизоди на " Осемте джуджета " съдружникът на Явор Златанов - татко му Илия Златанов, с който са съсобственици на сполучлив бизнес - асансьорните фабрики " Изамет ", описа на собствен ред по какъв начин е бил излъган и изнудван от Петьо Еврото, с дейното присъединяване на Коцева.

Именно Десислава Коцева е адвокатката, която по думите на Златанов го рекетирала в Правителствена болница да трансферира своите дялове от компанията другояче синът му Явор няма да бъде пратен на хемодиализа и ще почине. Коцева стана известна в медиите като уредник на част от срещите от абсурда " Яневагейт " сред тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и арбитър Румяна Ченалова. В хода на следствието " Осемте джуджета " Илия Златанов споделя, че през есента на 2019 година Коцева му обяснявала, че са заети с избора на Иван Гешев за основен прокурор, организирали манифестации в негова поддръжка. На Златанов споделили: " И в този момент Гешев като стане основен прокурор, всичко ще си пристигна на мястото ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Инфраструктура 3 Политика 1 Данъци и обезпечаване 2 Технологии 3 Свят 1 Енергетика 2 Предприемач 3 Технологии
Въпреки че са противници в бизнеса и в несклоняем спор, разказите на двамата Златанови се припокриват и всъщност се потвърждават. Те приказват освен за съществуването на брутална мрежа за рекет с прилагане на пълномощията на прокуратурата, само че и за това, че тази мрежа се покровителства от самия връх на обвинителната власт.
Ресторант " Осемте джуджета ", до преди година офис на Петьо Петков Фотограф: ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Още при публикуването на първия сезон от разкритията на АКФ през лятото на м.г., от антикорупционния фонд изпратиха сигнали до ангажираните институции. Такъв сигнал беше изпратен и до Висшия адвокатски съвет (ВАдС) във връзка с упоменатите в следствието юристи - Петьо Еврото, Десислава Коцева, Магдалена Мончовска и Цветелина Цветкова.

Година по-късно инспекция на " Капитал " сподели, че двете столични адвокатки са осъдени, а за Петьо Еврото и Десислава Коцева съответните колегии - видинската и пазарджишката са решили, че няма съображение за формиране на дисциплинарно произвеждане. От видинската гилдия обясниха за " Капитал ", че по този проблем няма потвърдени обстоятелства, няма и формирано досъдебно произвеждане, което да верифицира изказванията против Петров, с цел да може въз основа на това адвокатурата да реши дали има съображение за дисциплинарна процедура. От Пазарджишката гилдия назад - настояват, че не могат да образуват дисциплинарно произвеждане, тъй като сега има прокурорска инспекция и преди тя да завърши няма по какъв начин да се води дисциплинарка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР