Адвокатите на медийния бос Иво Прокопиев официално са поели защитата

...
Адвокатите на медийния бос Иво Прокопиев официално са поели защитата
Коментари Харесай

Труд: Адвокатите на Иво Прокопиев поемат защитата на обвиняеми шефове от Nexo

Адвокатите на медийния необут Иво Прокопиев публично са поели отбраната на двама от четиримата, привлечени като обвинени, от криптопирамидата NEXO, съощава „ Труд News “ от източници от Софийския градски съд.   

Това е следващата връзка сред олигархичния кръг „ Капитал “ и управителния екип на NEXO, който от предишния четвъртък е разследван за финансови закононарушения, пране на пари, заобикаляне на глобите против Русия и подкрепяне на финансови транзакции на свързани с терористичната формация „ Хамас “ лица.

Съоснователят и ръководещ сътрудник на криптобанката NEXO Калин Методиев и оперативният шеф на разследваната компания Траян Николов са наели две незнайни адвокатки от адвокатската фирма „ Доковска, Атанасов и съдружници “, надлежно Иглика Василева и Деница Тодорова. Самата адвокатска фирма е известна с двамата си създатели – Даниела Доковска и Георги Атанасов, както и с юрист Ина Лулчева, понастоящем заместник-председател на Висшия адвокатски съвет.

Един от най-известните клиенти на Доковска и Атанасов в персонално качество е точно Иво Прокопиев. Двамата му бранители са чести създатели в изданията на медийния монополист. В „ Капитал “ и „ Дневник “ постоянно има и хвалебствени публикации за Доковска, която бе бранител на Иво Прокопиев по делото за приватизацията на държавния дял от 33% в енергийното сдружение ЕВН. По същото дело Лулчева бе бранител на различен от подсъдимите – на някогашния министър Трайчо Трайков. Преди 10 години Лулчева бе юрист и на избягалия в Украйна наркобос Евелин Банев - Брендо.  

За момента топ-адвокатите от адвокатската фирма не са директно ангажирани по делото, евентуално и тъй като прокуратурата към момента търси двамата съществени играчи в пирамидата NEXO – Антоний Тренчев и Коста Кънчев. Лесно е да се допусна, че със отбрана на двамата ще се заемат точно някои от триото юристи – Доковска, Лулчева и Атанасов.

Всъщност, Антоний Тренчев и Георги Атанасов се познават добре, защото политическата кариера на създателя на NEXO стартира от партия Движение „ България на жителите “, а пък юристът бе ръководител на едноименното Сдружение „ България на жителите “. По-късно Георги Атанасов също влезе в политиката, само че като член на управлението на една от партиите на кръга „ Капитал “ - тази на Христо Иванов. Оказа се, че 90% от даренията на „ Да, България “ за последните парламентарни избори пък са направени от висшия мениджмънт на NEXO, като седем чиновници в един и същи ден, са дарили по 20 000 лева от заплатите си за партията с ръководител Христо Иванов.

Индикации, че юристите на Прокопиев са ангажирани със отбраната на аферистите от NEXO бе дадена във вторник и сряда и от три медии, които постоянно се оказват „ добре осведомени “ по каузи, по които е ангажирана адвокатската фирма на Доковска, Лулчева и Атанасов – БТВ, БНР и несъмнено „ Капитал “. Именно в трите медии се появи анонимна информация, че двама от четиримата обвинени по следствието NEXO са обжалвали паричните гаранции в размер от по 1 млн. лева. 

Проверка в Софийския градски съд откри, че това фактически е по този начин – Калин Методиев е изискал посредством юрист Иглика Василева понижаване на паричната гаранция и анулация на възбраната да пътува в чужбина. Чрез юрист Деница Тодорова Траян Николов е изискал единствено понижаване на гаранцията, само че е пропуснал да желае анулация на възбраната да напуща страната.

Очакванията са Софийски градски съд да се произнесе по настояването на юристите на Методиев и Николов идната седмица. Отсега е ясно, че проверяващите ще имат съществени премеждия предвид на обстоятелството, че множеството от съдиите от градския съд, както и от Апелативен съд-София, са членове на Съюза на съдиите в България  - политическото прокси на олигархичния кръг „ Капитал “ в правосъдната система. Почти е несъмнено, че в случай че делото попадне при арбитър от политизирания съдийски съюз, който от години е промотиран в медиите на Прокопиев, то паричните гаранции на двама от четиримата обвинени може да бъдат не просто понижени, а напълно анулирани.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР