Адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков каза, че няма повдигнато

...
Адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков каза, че няма повдигнато
Коментари Харесай

Борисов е задържан за изнудване, съобщи адвокатът му

Адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков сподели, че няма повдигнато обвиняване против Борисов.

Няма и не може да има повдигнато обвиняване, защото обвиняване може да се повдигне единствено след документално удостоверение от прокурор,  обясни пред публицисти юристът, който беше в постройката на Главната дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП), където бе отведен довечера Борисов.  Той сподели, че досъдебното произвеждане е формирано от Министерство на вътрешните работи на 17 март при изискванията за необходимост, става въпрос за същата инспекция, формирана по сигнал от съдружие " Боец ".  Менков посочи, че инспекцията е формирана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов е идвал да дава пояснения, а, по  думите му, сигналът е въз основата на разпечатка от медиите. 

Преписката, по която полицията прави инспекция, не е подадена и не е докладвана на прокуратурата, сподели Менков. По думите му първото деяние по следствието е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството на очевидец през днешния ден и това е единственото деяние по следствието, осъществено до този миг, преди претърсванията в  дома на Борисов.

Няма повдигнато обвиняване, има задържане за 24 часа, като в основанието за задържането е посочено изнудване, само че не написа кое лице е изнудвано, по кое време, по какъв начин и по какви аргументи, изясни юристът. Той осведоми, че  Владислав Горанов също е арестуван, сега се изготвят документите за задържането му за 24 часа, чака се и Севделина Арнаудова също да бъде арестувана за 24 часа, защото в дома й продължава да тече претърсването.

За нито едно от претърсванията няма  авансово позволение на съда, полицейските органи ги правят при така наречен условия на необходимост и са длъжни  до 24 часа да предявят дейностите си пред способния съд, с цел да може той да реши дали ще утвърди тези претърсвания, разяснява Менков. Той счита, че въобще не може да се приказва за никаква необходимост, в случай, че инспекцията тече към този момент три месеца.

Според него в следствието не вземат участие европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори и не става въпрос за никакви евросредства. В момента даже няма проверяващи служители на реда, има единствено полицейски органи, които се държат извънредно професионално, описа той за ситуацията в ГДНП.  Утре ще чакаме проверяващите да решат какво ще вършат. Те би трябвало да рапортуват на прокуратурата, да се дефинира наблюдаващ прокурор, да забележим ще има ли покачване на обвиняване, няма ли, Борисов може да бъде разпитан в качеството му на очевидец, уточни Менков. 

Пред ГДНП, където беше отведен Бойко Борисов, довечера се събраха деятели и симпатизанти на ГЕРБ  и народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС. Преди това те бяха пред къщата на Борисов в Банкя, откакто беше оповестена информацията, че е арестуван водачът на ГЕРБ. От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че Бойко Борисов е арестуван и че е в ход огромна интервенция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР