Адвокатът Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, в интервю

...
Адвокатът Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, в интервю
Коментари Харесай

Емануил Йорданов: Ако някой пипа в съдебната власт с мръсни ръце и представи от Али Макбийл, какво може да очакваш?

Адвокатът Емануил Йорданов, някогашен министър на вътрешните работи, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " (бел. ред. изявлението е извършено на 18.05.2023 г.)

Главният прокурор Иван Гешев е свикан в понеделник в 10.00 часа от Софийската градска прокуратура по формираната инспекция за търговия с въздействие, предизвикано от неговите лични изявления в понеделник, както и изказванията на заместника му Борислав Сарафов. Гешев самичък заяви пък за призовката пред пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) и разгласи, че излиза в отпуск по персонални аргументи. След това основният прокурор сподели, че е твърдо решил да прави разкрития за политическото въздействие във Висш съдебен съвет.  Поканих да поговорим по тематиката Емануил Йорданов – някогашен министър на вътрешните работи. Г-н Йорданов, по какъв начин очаквате да се развие обстановката? Очаквате ли някакъв катарзис?

Очакване омаскаряване, продължителни кални битки, от които никой няма да завоюва, само че ще се схванат неща, за които сме се досещали, а не сме знаели детайлностите.

От господин Гешев ли ще се схванат тези неща?

Предполагам, че освен, тъй като когато той приказва за политически зависимости е хубаво да си спомни, че е назначен от политици на поста основен прокурор. И да приказва малко по-скромно и по-кротко.

Откъде очаквате вие още информация?

Ами допускам, че в случай че удари някой от сътрудниците си, надали някой ще му остане задължен, тъй като към този миг към този момент краката му са съществено разтърсени и надали другите ще се плашат от него толкоз, колкото са се плашили в предходните години. Така че ще стане по кое време радостно, по кое време тъжно, само че няма да бъде скучно по никакъв метод.

Г-н Йорданов, въпросът " Гешев-Сарафов “ стигна до Народното събрание. Днес президентът Румен Радев съобщи, че има политическа интервенция в работата на прокуратурата, и въобще на правосъдната власт. Вашият коментар за думите на президента?

Президентът споделя нещо, което всички знаем, и то не от през вчерашния ден. Така че не виждам за какво би трябвало да се изненадваме. Може би сме малко в обстановка като тези, в които някаква информация идва отвън България, и ние се прехласваме, макар че сме я знаели доста добре и преди този момент.

Във ваши други медийни изяви казвате, че сме достигнали историческото дъно за управлението на прокуратурата. Това обаче не е станало през днешния ден или през вчерашния ден, има една дълга последователност. Къде се скъса, господин Йорданов, съгласно вас нишката, по кое време потегли всичко това?

Това е тръгнало доста от дълго време, не е от през вчерашния ден или от през днешния ден. Но мисля, че най-тежкият интервал за българската правосъдна система е времето, в което управляваха ГЕРБ, тъй като в случай че оставиш някой да пипа в правосъдната власт с мръсни ръце, и то в случай, че неговите показа за съдопроизводството идват от филмите " Али Макбийл “ и " Адвокатът с линкълна “, какво може да очакваш?

От кого съгласно вас обаче Иван Гешев ще търси някаква отговорност и от кого има почит на този стадий?

Очевидно има почит от Движение за права и свободи, тъй като в неговите изявления беше най-пестелив точно във връзка с Движение за права и свободи, до момента в който другите ги назоваваше с…

Трите им имена.



… лицето еди кое си. И то едно от изброените лица беше тъкмо индивидът, който го е назначил за основен прокурор. И мисля, че е черна непризнателност да приказваш за него по този метод. Каквото и да е, въпреки всичко в случай че не беше Бойко Борисов, Гешев щеше да сънува, че е станал основен прокурор, и то единствено по Коледа.

Г-н Йорданов, престижът на правосъдната власт е опустошен доста от дълго време, нишката се е скъсала, както към този момент казахме, от преди много време. Но кой съгласно вас е верният ход в този миг?

Ами с един ход надали ще се оправят нещата, би трябвало система от ограничения. Мисля, че е напълно обикновено политическите сили да седнат на една маса, приказвам за тези, които имат своето място в Народното събрание, и да приказват напълно ясно за това каква правосъдна промяна да чакаме, и то с конкретика, не " Ние махаме Гешев “. Отстраняването на Гешев от поста е нещо належащо за естествения ход на правосъдната промяна, само че никога не е задоволително. И примерно, в случай че успее да се закрепи това Народно заседание по някакъв метод, мисля че в най-кратки периоди депутатите са длъжни да изберат хора за новия Висш съдебен съвет.

Да, както знаем той не е запълнен, още работи със остарелия си състав. Очаквате ли Висш съдебен съвет да вземе решение въпреки всичко и да в профил Гешев, или имаше даже и догатки, че Висш съдебен съвет може да подаде оставка в този момент?

Висш съдебен съвет и да подаде оставка, не знам какво би се получило. Но не съм някакъв краен оптимист, тъй като е мъчно да видим някаква по-стабилна позиция у няколко по въпроса. Забелязвам доста внимателни изявления. Но в случай че изобщо интервютата, които съм гледал на членове на Висш съдебен съвет, оставям с усещане, че те са подготвени да разточват производството в границите на три години и половина, едвам стигнем до края на мандата на Гешев.

Т.е. Висш съдебен съвет ще върви ръка за ръка с Гешев съгласно вас?

Да, да. И по тази причина споделям, че би трябвало в най-кратки периоди да се изберат членове на Висш съдебен съвет. Включително в случай че стигнем до нови предварителни парламентарни избори, бих призовал политическите сили когато пропагандират да гласуваме за тях, да афишират и имената на хората, които биха предложили за Висш съдебен съвет, за Инспекторат към Висш съдебен съвет, за конституционни съдии. Просто би трябвало да се знае кой какво ще прави, не да слушаме някакви общи приказки: " Дайте да дадем, ще увеличим благосъстоянието на хората “, Шенген, Еврозона и не знам какво още.

" Продължаваме промяната “ направиха едно изявление, че е нужна дълбока смяна в Конституцията във връзка с Висш съдебен съвет и прокуратурата. Но смятате ли, че тази поръчка сега е нужна в случай, че нямаме държавното управление?

Да, несъмнено, нужна е поръчката без значение от това, че нямаме държавно управление. Защото нищо не пречи, даже и по време на една предизборна акция, да се разискват въпроси и за привикване на Велико Народно заседание, и за смяна на Конституцията, само че е извънредно време да се влезе в конкретика, тъй като от общи приказки ни е пристигнало до гуша.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР