Адвокат Александър Кашъмов от фондация „Програма Достъп до информация“ публикува

...
Адвокат Александър Кашъмов от фондация „Програма Достъп до информация“ публикува
Коментари Харесай

ПОЗОРНО! АДВОКАТ КАШЪМОВ ПОИСКА ОГРАНИЧАВАНЕ НА СВОБОДАТА СЛОВОТО ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ И ПОРЪЧКОВИ ПРОКУРОРСКИ ПРОЦЕСИ СРЕЩУ „ОПРАВДАВАЩИТЕ“ ПУТИН И РУСИЯ! А КАКВО ПРАВИМ С ОПРАВДАВАЩИТЕ ФАШИЗМА В УКРАЙНА, КАШЪМОВ, А? КАКВО ПРАВИМ С МЕДИИТЕ, КОИТО ПОКАЗВАТ ЕДИНС

„ Адвокат Александър Кашъмов от фондация „Програма Достъп до информация“ разгласява в профила си във фейсбук мнение, че речта на омразата, както и изявления, с които се оправдава, отхвърля или жестоко омаловажава закононарушение срещу мира и човечеството, са закононарушение по Наказателен кодекс и съгласно непрекъснатата процедура на съда в Страсбург. Това постанова прокуратурата да се задейства: „Поне политиците, които правят посоченото закононарушение, са забележими за всички“, показва юрист Кашъмов. Пред „Дневник“ той доразви тезата си по въпроса по какъв начин да се разграничи свободното слово от действието да се оправдава закононарушение против мира и човечеството.

Хората считат във връзка с течащата по обществени мрежи и други осведомителни канали пропутинска агитация, че става въпрос за липса на морал, коравосърдечие и липса на здрав разсъдък. Това несъмнено е по този начин. Аз не се колебая, че в множеството случаи става въпрос за бездушни машини, които се вършат на хора, само че в действителност работят по заложени механично логаритми.

Важно е обаче да се обърне внимание, изключително на българската прокуратура, че през 2011 година по отношение на осъществяване на отговорностите на България по интернационалното право е неразрешено да бъде оправдавано, отричано или жестоко омаловажавано осъществено закононарушение срещу мира и човечеството, когато се основава заплаха да се упражни принуждение или да се сътвори ненавист против обособени лица или групи от хора (чл.419а от Наказателен кодекс, затвор до 5 г.).

В страната ни към този момент влизат бежанци от Украйна – българи и украинци, а речта на омразата, оправдаваща Путин, основава заплаха от ненавист към тях в миг, в който търсят заслон и отбрана. МОЛЯ, предприемете дейности по подготвеност – най-малко политиците, които правят посоченото закононарушение, са забележими за всички.

Касае се за ограничаване на свободата на словото по изключение. Това не са просто сформира в национални закони, а осъществяване на Конвенцията за очистване на всички форми на расова дискриминация. Чл.419а от Наказателен кодекс засяга оправдаване на закононарушения срещу мира и човечеството, а планирането, подготвянето или воденето на нападателна война е закононарушение срещу мира.

Когато става въпрос за тирада на омразата, което е най-тежкото провинение и най-сериозното ограничаване на свободата на словото, има решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), тогава ограничението й е възможно в най-голяма степен. Това изключително се отнася до случаите, в които да речем се оправдава нацисткият режим и нацистките закононарушения или се омаловажават. По този въпрос има поредност решения на Европейски съд по правата на човека, в които се приема, че въпреки плурализмът да е съществена полезност в демокрацията на Европа, въпреки всичко сходна тирада на оправдаване не се употребява със отбраната на член 10 от Европейската спогодба за правата на индивида.

Имаме текст от Наказателния кодекс, който е обвързван с оправдаване на закононарушения против мира и човечеството. Тези, които оправдават Путин, са в тази категория, тъй като самата формулировка, в това число на българския Наказателен кодекс, за закононарушение против мира е „планиране, приготовление и водене на нападателна война„. За света няма две отзиви, че Путин е агресор. Няма подозрение, че без никакъв мотив и без да е провокиран, той стартира война против Украйна. Да не приказваме, че в допълнение има още един куп неща, ориентирани против мира и човечеството. Явното бомбардиране и обстрел на цивилни обекти, на градове, жилищни здания, множеството деца и дами, които са убити и ранени при атакуване на цивилни обекти – т.е. ние имаме голям брой нарушавания на интернационалното право за водене на война и имаме явен случай на закононарушение против мира и човечеството.

Как да се разграничи свободното слово и изложение на мнение от закононарушението? Прокуратурата във всеки един случай би трябвало да влезе в своята роля и да извърши пояснение на закона и на обстоятелствата. Ключовите думи са: „оправдава, отхвърля и жестоко омаловажава“. Трябва да се види дали съответната тирада оправдава, отхвърля и жестоко омаловажава.

На последващо място би трябвало да се обясни има ли осъществено закононарушение срещу мира и човечеството. Според мен абсолютво безспорно има предвид на всички известни обстоятелства. И третият детайл е, в случай че с това „създаде заплаха да се упражни принуждение против обособени лица или общественост от хора, обединени по раса, цвят, национална принадлежност“.

Според мен третият детайл елементарно се потвърждава, тъй като сега голям брой хора, идващи от Украйна, търсят протекция и статут на бежанци. Въздействието върху публичното мнение с сходни неприемливи изявления може директно да ги сложи в заплаха от ненавист. С което те могат да бъдат лишени и от леговище и заслон за себе си и своите фамилии.

Виждам, че тече доста сериозна агитация. Голяма част от нея е агитация на машините, които работят по логаритми. Facebook е мъчно идентифицируем, т.е. говорещите във фейсбук мъчно могат да бъдат главният таргет.

Но тези, които могат да бъдат вкарани във фокуса на прокуратурата, са тези, които директно пазят Путин и неговата войнолюбива и човеконенавистна акция. Те могат да бъдат съответно визирани. Аз не мога да изисквам, че съм съумял да чуя всичко, което се приказва, само че сигурно би трябвало да се прегледа деликатно какво приказва водачът на онази групичка, която съумя да допълзи до Народното събрание – „Възраждане“ и някои други негови пригласящи. Това са неща, които е наложително да свърши прокуратурата. Аз не се ангажирам да разясня и преценям дали това най-после ще приключи с неоправдателни присъди.

Но страната ни е в състояние, в което две прилежащи страни се бият на нашата граница и едната е агресор. При всички положения нашите институции би трябвало да бъдат в една по-висока степен на готовност. Подобно слово на омразата, което оправдава войната, войнолюбието и закононарушението срещу мира, е в положение да разцепи обществото и да го отслаби пред лицето на един възходящ застрашителен спор.

Разбира се, аз съм последовател на другите гледни точки, въпреки всичко четвърт век се занимавам със отбрана на свободата на словото и в България, и в Европейския съд по правата на индивида. Имам и доста интернационален опит. Смятам, че и тук има място за плурализъм, само че няма място за оценки на нещо, което безспорно е зло.

Освен най-тежката допустима отговорност – наказателната, където наказването е затвор, обсегът на отговорността за сходна тирада на омразата е доста по-широк. В Закона за радиото и малкия екран е безусловно неразрешена речта на омразата, тя е съображение за доста тежки наказания от способния държавен орган – Съветът за електронни медии. Тези наказания изрично могат да бъдат наложени на самите юридически лица, а може и да бъдат потърсени учредения за санкциониране и на съответни лица, които водят съответни стратегии и които са позволили или основали условия за разпространяване на тирада на омразата. Това е изрично.

И отново да припомня: приказваме за ненавист на етническа основа. Нещата са съществени и макар че свободата на словото е доста значим принцип за развиването на демокрацията, би трябвало да е ясно, че в изключителни условия, изключително при война, тя може да бъде ограничавана, когато става дума за тирада на омразата. И би трябвало да бъде ограничавана. “



Браво! Позорно и потресаващо!

Адвокат Кашъмов изискал ограничение на свободата на словото против всички, които имат РАЗЛИЧНО мнение, отвън бруталната украино-американска агитация, която се лее по ВСИЧКИ ПРОПРАВИТЕЛСТВЕНИ ГОЛЕМИ ТЕЛЕВИЗИИ И МЕДИИ!

И видите ли, се обръща към другояче омразния му Гешев – да започнел да гони и не разрешава всеки, който бил на страната на Путин и Русия, прочее, непоносим пласмент, в случай че питате нас. Защото тази „ опорна точка “ е мръснишка! Какво значи „ да оправдаваш Путин “ откакто ГОВОРИШ И ПИШЕШ ИСТИНАТА ЗА ФАШИЗМА, КОЙТО ВИЛНЕЕ ГОДИНИ НАРЕД В УКРАЙНА, ДИРИЖИРАН ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ?!!!

Адвокат Кашъмов желае надали не прокурорски процеси против всеки инакомислещ, който не е склонен с американо – украинската агитация, вкаран в клишето „ путинист “! И го желае от Иван Гешев, на който другояче желае оставката.

Вие представяте ли си тези „ мъдро красиви “ в случай че си сложат собствен прокурор, какво ще последва? Ще ни забранят всичките, ще ни и осъдят, че и лагери ще отворят, единствено тъй като мислим с главите си, споделяме истината и не подгъзуваме на американската агитация?!

А тези, които оправдават фашистките дейности, вилнели в Украйна осем години под диригентската палка на янките, какво ще ги вършим, юрист Кашъмов? Ордени ли ще им дадем?

Що за срам юрист да желае ограничение на свободата на словото?

Що за ПОЗОР!!!

Веселина Томова

Източник: afera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР